den 21 april

Fråga 2004/05:1464 av Peter Althin (kd) till justitieminister Thomas Bodström om meddelarskydd under förundersökning

Meddelarfrihet innebär att den som lämnar uppgifter för publicering i en tryckt skrift eller radio eller tv är fri från ansvar, även om uppgifterna i sig är sekretessbelagda. Meddelaren går fri från ansvar vare sig han valt att öppet framträda eller inte. Detta gäller även om den offentliga funktionären har tystnadsplikt.

Meddelarfriheten ökar möjligheterna till att missförhållandena i samhället ska bli offentligen upplysta och diskuterade. Det har emellertid förekommit att enskilda poliser, mot eller utan betalning, lämnat uppgifter belagda med förundersökningssekretess till press och medierna. Uppgifter som allvarligt riskerar att störa pågående brottsutredningar.

Centrala uppgifter för rättsväsendet är att skipa rättvisa och att återupprätta brottsoffer. Att utreda brott, gripa, lagföra gärningsmannen är rättsstatens första och viktigaste skyldighet gentemot brottsoffren. Rättssamhället riskerar att misslyckas med sin uppgift när utredningsarbetet försvåras av att vissa uppgifter nås ut till allmänheten och förstör bevisvärdet av en del vittnesmål.

Mot bakgrund till det ovan sagda vill jag ställa följande fråga:

Avser ministern att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet att enskilda poliser läcker uppgifter belagda med förundersökningssekretess till medierna?