den 20 april

Fråga 2004/05:1452 av Gunnar Nordmark (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om migrationsmyndigheterna och utländsk vårdpersonal

Svenska kommuner och landsting satsar omfattande resurser på att ge vårdpersonal med utländsk examen den kompetens som krävs för att arbeta inom svensk hälso- och sjukvård. Ofta är dessa kompetenshöjande insatser särskilt inriktade på att öka tillgången av personal inom bristyrken i vården. Inte sällan arbetar dessa personer redan innan utbildningen är avslutad i det som är avsett att bli deras framtida yrke här i Sverige. Ofta är det på ett sätt som uppskattas av både patienter och arbetsgivare.

De personer som går dessa utbildningar är ofta asylsökande. Det händer inte sällan att dessa personer avvisas, trots att de skulle kunna arbete inom yrken där det råder brist på personal och trots att de erbjudits arbete. Svenska migrationsmyndigheter berövar alltså svenska patienter kontakten med uppskattad vårdpersonal och motverkar landstingens och kommunernas möjlighet att rekrytera personal inom bristyrken i vården. Agerandet innebär också att kraftfulla skattefinansierade utbildningsinsatser går förlorade.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svenska migrationsmyndigheter inte ska motverka kommunernas och landstingens insatser att utbilda och rekrytera personal på det sätt som ovan beskrivs?