den 18 april
Fråga 2004/05:1436 av Martin Andreasson (fp) till försvarsminister Leni Björklund om diskriminering av svensk försvarspersonal utomlands
Sveriges och Förenta staternas försvarsmakter samverkar sedan lång tid tillbaka i olika multilaterala insatser. Även det bilaterala samarbetet är intensivt. Dessa kontakter är av stor betydelse för svenskt vidkommande.
En fråga där det dock finns fundamentala skillnader mellan de båda ländernas försvarsmakter är synen på homo- och bisexuella. Den så kallade don't ask, don't tell-policyn i USA innebär att försvarsmakten visserligen inte aktivt försöker spåra upp homo- och bisexuella i de egna leden, men om en anställds homo- eller bisexualitet blir känd på annat sätt får denne ändå räkna med att bli avskedad. Starkt negativa och fördomsfulla attityder mot homo- och bisexuella är utbredda.
Det svensk@amerikanska försvarssamarbetet kommer snart att fördjupas när en svensk ubåt under minst ett års tid förläggs till den amerikanska Stillahavsflottans ubåtsbas Point Loma vid San Diego. Svensk ubåtspersonal ska träna i sammansatta fartygsförband och kommer också att inkvarteras på själva basen. Under året kommer de flesta anställda vid första ubåtsflottiljen att få en möjlighet att delta, liksom ett antal värnpliktiga.
Min fråga till försvarsministern är:
På vilket sätt avser statsrådet att upplysa amerikanska militära myndigheter om svensk diskrimineringslagstiftning?