den 14 april
Fråga 2004/05:1418 av Lars Johansson (s) till statsrådet Lena Hallengren om validering i relation till utbildning av obehöriga lärare
I vårpropositionen föreslås en särskild satsning av vidareutbildning av obehöriga yrkeslärare. Den ska genomföras i samarbete med kommunsektorn och planeras att starta redan höstterminen 2005 med 500 platser. Ytterligare 500 platser ska erbjudas vårterminen 2006.
Obehöriga yrkeslärare kan ha omfattande yrkeserfarenhet och betydande branschkunskap, men saknar ofta dokumenterade meriter. I ett regionalt initiativ kallat Rekyl (Rekrytering av yrkeslärare), där Göteborgs universitet, Svenskt Näringsliv, LO-distriktet i Västsverige, Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionen med flera ingår, diskuteras behovet att stödja regionala samarbetsformer mellan flera högskolor och kommunförbund i syfte att nå legitim validering.
Valideringsdelegationens uppgifter är bland annat att främja legitimitet och nationell likvärdighet, samt bedriva och stödja utvecklingsarbete. Den har inte ett lika tydligt uppdrag gentemot högskolenivån utan har fokus på gymnasienivå. Att anordna platser för utbildning av obehöriga yrkeslärare på högskolan utan motsvarande resurser för validering, kan leda till att samhällsnyttan med det utökade antalet platser riskerar att minska, eftersom få sökande kan antas till högskolan.
Jag undrar därför på vilka sätt statsrådet har uppmärksammat valideringsproblematiken på högskolenivå och satt detta i relation till den kommande satsningen på utbildning av obehöriga yrkeslärare.