den 13 april

Fråga 2004/05:1403 av Sven-Erik Sjöstrand (v) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om Statens energimyndighet

De bolag som har ett ansvar för kraftnäten i Sverige har fått mycket berättigad kritik för sitt sätt att sköta kraftledningarna i landet. Bolagen har gjort stora vinster utan att omsätta dessa i effektivare och säkrare ledningar. Den myndighet som har att utöva tillsynen över säkerheten, Statens Energimyndighet (Stem), märks inte av.

Det finns många exempel på att kraftbolagen gör lite som de vill, men låt mig ta ett konkret exempel på ett ärende som fortfarande inte är avgjort.

I gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge finns en kraftledning som ägs av Sydkraft. Ledningen erhöll koncession den 1 april 1966 med giltighet till och med den 30 september 1999. Sydkraft visste alltså redan 1966 att man behövde lämna in ansökan 1999. Men Sydkraft lämnade in en ofullständig ansökan någon månad före utgången 1999. Stem var då tvungen att ge Sydkraft dispens. På vissa delar av sträckningen finns ett stort missnöje med placeringen eftersom där i dag finns såväl förskola som skola och bostadshus. Med dagens antagna försiktighetsprincip måste ledningen flyttas eller grävas ned. Trots att såväl kommun som länsstyrelse är eniga om att åtgärder måste vidtas och trots ett antal dödsfall bland människor som funnits i omedelbar närhet av ledningen finns fortfarande sex år efter utgången koncession inget beslut från Stem.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att människor ska känna att Statens energimyndighet har kraft att föra utsatta människors talan?