den 7 april
Fråga 2004/05:1368 av Ronny Olander (s) till justitieminister Thomas Bodström om ansvar och sanktioner vid arbetsmiljöbrott
År 2003 anmäldes 92 800 arbetsolyckor till Arbetsmiljöverket. 51 hamnade i domstol. Mellan 2000 och 2003 dog 185 arbetstagare i olyckor på jobbet. Tio dödsolyckor ledde under dessa år till fällande domar. I genomsnitt dömdes de ansvariga till 65 dagsböter på sammanlagt 15 580 kr. De låga straffen känns olustiga. Det handlar om människors liv.
Få dödsfall och andra olyckor på arbetsplatser hamnar i domstol. Dör någon på jobbet läggs polisutredningarna oftast ned. Om någon åtalas sker det efter lång tids utredning. Om någon fälls blir straffet oftast lågt, visar en genomgång som tidningen Dagens Arbete har gjort. Tidningen skriver att det finns tre skäl till att så få arbetsmiljöbrott hamnar i domstol. För det första anses arbetsmiljöolyckor sällan viktiga hos polisen. För det andra saknar polisen ofta de kunskaper som krävs för att utreda arbetsmiljöbrott. För det tredje är det svårt att slå fast vem som har ansvaret för arbetsmiljön.
Allt detta går att råda bot på. Polisen prioriterar brott med högst straffvärde. Alltså bör högre straff kunna utdömas. Poliser och åklagare kan få bättre utbildning om arbetsplatsolyckor och arbetsmiljö. Lagen kan ändras så att det blir lättare att döma arbetsgivare, både själva företaget och enskilda chefer.
Min fråga till justitieminister Thomas Bodström är vilka åtgärder han avser att vidta för att komma till rätta med dessa problem.