den 6 april

Fråga 2004/05:1364 av Tobias Krantz (fp) till statsrådet Sven-Erik Österberg om statliga institutioners politiska opinionsbildning

Lärarutbildningskonventet har använt omkring en kvarts miljon kronor av skattebetalarnas pengar för att finansiera en annons i DN i vilken Folkpartiets syn på lärarutbildningen attackeras. Konventets ordförande Rolf Hedquist bekräftar att lärosätena har betalat ca 10 000 kr vardera för annonsen (TT 27/3 2005). Detta väcker på nytt den principiella frågan om statliga institutioners opinionsbildning på sin spets. Är det rimligt att statliga myndigheter använder skattepengar till politisk propaganda? Såväl Skatteverket som Naturvårdsverket har tidigare spenderat mångmiljonbelopp i kampanjer med tydlig politisk slagsida. I slutet av förra året genomförde Försvarsmakten till en kostnad av 200 000 kr en enkät bland annat till riksdagsledamöter för att ta reda på de folkvalda representanternas åsikter om just Försvarsmakten. Försvarsmaktens enkät föranledde mig att 29/11 2004 fråga (fråga 2004/05:469) förvaltningsministern vilka åtgärder han avsåg att vidta i syfte att utreda och reglera myndigheternas politiska opinionsbildning. Statsrådet menade i sitt svar till mig att det var viktigt att det skedde en öppen debatt om gränsdragningen mellan vad som bör vara myndigheternas uppgifter och vad som bör förbehållas den politiska opinionsbildningen. Han förklarade att han avsåg att "ta initiativ till att dessa frågor tas upp till diskussion i den chefsutbildning som Finansdepartementet anordnar för samtliga myndighetschefer". Det är uppenbart att det initiativ som statsrådet i december deklarerade att han avsåg att ta inte har haft någon nämnvärd effekt; myndighetspropagandan fortsätter.

Jag vill därför fråga statsrådet vilka nya initiativ han avser att vidta i syfte att stävja statliga institutioners och myndigheters politiska opinionsbildning.