den 22 mars

Fråga 2004/05:1296 av Catharina Elmsäter-Svärd (m) till statsrådet Ulrica Messing om beredskap för skogsbrand i orkandrabbad skog

I samband med stormen i januari fälldes närmare en årsavverkning skog, i nationellt mått mätt, bara i de fyra södra skogslänen. Händelsen är att betrakta som en naturkatastrof i Sverige. Det viktigaste arbetet som nu pågår är att få ut allt timmer, dels för att rädda de värden som finns, dels att förhindra angrepp av skadeinsekter och skadesvamp.

Hur mycket arbete som än läggs ned i detta finns fortfarande bestående risker att en stor mängd skog ändå ligger kvar under våren och sommaren.

I takt med att värmen kommer och trädens beståndsdelar torkar, typ barr, grenar och kvistar, finns en oro om skogsbrand skulle uppstå. Med den rörlighet och tillgång till marker som finns med allemansrätten kan en liten olycka snabbt blossa upp till en större. Samtidigt är det nu en mängd skogsmaskiner i full gång som kan ge upphov till gnistantändning, vilket också kan leda till brand.

De vägar som finns i dessa marker är troligen blockerade av skogsmaskiner eller svårframkomliga av andra skäl om räddningsfordon, till exempel brandkår, ska ta sig fram.

Min fråga till statsrådet är därför följande:

Vilken beredskap finns om det uppstår skogsbrand i de av orkanen drabbade områdena?