den 21 mars
Fråga 2004/05:1287 av Elina Linna (v) till statsrådet Ylva Johansson om bristande jämställdhet i vården
Hur många rapporter krävs det innan åtgärder vidtas för att undanröja diskrimineringen i hälso- och sjukvården? Vi har i Vänsterpartiet vid flera tillfällen debatterat, motionerat och interpellerat med anledning av larmrapporter om att kvinnor får mindre eller sämre vård än män. De svar vi oftast får är att frågan utreds eller att nu när resultaten från rapporterna om jämställdheten i vården finns så kommer huvudmännen själva att agera.
Den senaste i raden av rapporter om brister i vården för kvinnor är Karin Schenk-Gustafssons studie om att män får bättre hjärtvård än kvinnor. I rapporten visas det att kvinnor kan få vänta upp till en timme längre än män på att få komma till sjukhus vid en infarkt, uppgifter som kommer från Riks-HIA, det svenska kvalitetsregistret över hjärtintensivvård i landet.
Jag frågar mig när gränsen är nådd för regeringen. Själv anser jag att vi passerat den för länge sedan och att vi nu måste vidta krafttag mot att vården diskriminerar hälften av Sveriges befolkning. Gränsen kanske nås när Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd få sina första ärenden om diskriminering på grund av kön.
Min fråga till statsrådet blir därför:
Avser statsrådet att vidta några konkreta åtgärder för att komma till rätta med diskrimineringen av kvinnliga patienter i hälso- och sjukvården?