den 15 oktober

Fråga 2004/05:127 av Peter Danielsson (m) till finansminister Bosse Ringholm om diskriminering avseende pensionsförsäkringars förmånstagare

Den 1 januari 1994 ändrades kommunalskattelagens regler för pensionsförsäkringar så att även vuxna barn, över 20 år, kan vara förmånstagare till efterlevandepension. Tidigare kunde bara maka, make och sambo samt barn under 20 år få ut pengar från en avlidens pensionsförsäkring. Om inga sådana fanns tillföll det sparade kapitalet försäkringskollektivet, det vill säga andra försäkringstagare i försäkringsbolaget.

I dag får barnbarn, syskon, syskonbarn eller andra familjemedlemmar fortfarande inte komma i fråga som förmånstagare. Ensamstående utan barn kan inte sätta in någon förmånstagare alls. En skild försäkringstagare får låta pengar gå till sambos barn, men inte till egna barnbarn eller syskonbarn.

Inom ramen för IPS, som enbart kan tecknas av privatpersoner, kan försäkringstagaren testamentera det sparade kapitalet utan begränsningar. I konsekvens med det bör samtliga begränsningar för övriga pensionsförsäkringar också tas bort, inte minst om de konkurrensargument som användes för att motivera utvidgningen av förmånstagarkretsen 1994 ska fullföljas.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att åtgärda begränsningarna avseende förmånstagare?