den 17 mars

Fråga 2004/05:1254 av Claes Västerteg (c) till försvarsminister Leni Björklund om skogsbrandflyg

Stormen Gudrun den 8@9 januari orsakade stor förödelse och kommer att medföra stora konsekvenser de närmaste åren. Dessa konsekvenser kommer att påverka hela vårt land. Samtidigt är det givetvis de som bor i de stormdrabbade länen som är mest utsatta och kommer att vara mest utsatta.

Samhället har ett ansvar för att se till så att konsekvenserna av stormen blir så små som möjligt. Ur det perspektivet är det av stor vikt att det allvarliga läget inte förvärras i onödan.

Arbetet med att ta hand om det stormfällda virket efter stormen den 8@9 januari är i full gång i de drabbade områdena. Kvar efter röjningen kommer stora mängder virke, ris och skogsavfall att finnas, rester som det inte finns någon möjlighet att ta hand om och därför kommer att lämnas på hyggena. Dessa rester riskerar att bli veritabla brandbomber under en torr sommar. Samtidigt kan vi räkna med att aktiviteten i skogsmarkerna under sommaren kommer att vara högre än normalt och bidrar till en ökad brandrisk.

För att ha en hög beredskap och en möjlighet att kunna upptäcka eventuella bränder tidigt så krävs det att samhället tar sitt ansvar och ser till så att det finns ett fungerande skogsbrandflyg i de berörda områdena.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att det finns ett fungerande skogsbrandflyg i det stormdrabbade området?