den 15 mars
Fråga 2004/05:1227 av Jeppe Johnsson (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om svenskt ålfiske
Ålen är en av de viktigaste arterna i det svenska småskaliga yrkesfisket, såväl när det gäller fisket vid kusten som insjöfisket. Ålfisket i Europa bedrivs på olika sätt. I Sydeuropa fångas glasål, som är de ålyngel som kommer från Sargassohavet, där de kläckts. I Sydeuropa används glasålen både till direkt konsumtion och export bland annat till Kina. I Kina används glasålen till ålodling.
Forskningsresultat har visat att all europeisk ål har samma genetiska ursprung och tillhör samma bestånd, det så kallade västeuropeiska ålbeståndet. Det är därför fullt möjligt att fånga glasål i södra Europa och plantera ut glasålen i lämpliga uppväxtområden i norra Europa. En omflyttning av glasål till uppväxtområden i Östersjön kommer att medföra en kraftig ökning av antalet utvandrade blankålar och därmed öka antalet ålar i Sargassohavet.
Den samlade biologiska sakkunskapen föreslår att EU ska använda strukturmedel för att finansiera inköp och utsättning av glasål i Nordeuropa. I år har 28 miljoner kronor avsatts i så kallat fiskevårdsanslag av Fiskeriverket. Förra året anslogs 1 miljon till utsättning av ålyngel. Innevarande år har endast 500 000 kr avsatts och då priset på glasål i stort sett fördubblats innebär detta att årets utsättning bara blir cirka en fjärdedel av förra årets. Detta är orimligt, beslutet måste omprövas. Mot bakgrund av den kunskap man har om betydelsen av glasålsutsättning och den uttalade vilja av att satsa och stödja det "småskaliga- och kustnära fisket" är Fiskeriverkets prioriteringar oförklarliga.
Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att trygga ett fortsatt svenskt ålfiske?