den 22 februari

Fråga 2004/05:1045 av Magdalena Andersson (m) till justitieminister Thomas Bodström om mobiltelefonanvändning vid rättspsykiatrisk vård

Patienter, dömda till rättspsykiatrisk vård, har använt mobiltelefoner inne på sjukhus för att på olika sätt trakassera tidigare offer och hota andra människor. Det är inte heller ovanligt att missbrukande patienter beställer droger genom att via mobil ringa till langare utanför sjukhuset.

Inom kriminalvården är det i princip förbjudet att använda sig av mobiltelefon för att kommunicera med omvärlden. Inom rättspsykiatrin finns däremot inte de möjligheterna. Det innebär att patienter i praktiken kan ringa och fortsätta att förfölja de personer som de själva dömts för att ha skadat, de kan fortsätta att hota vittnen och de kan planera rymningar.

Nu har det hänt igen. En pedofil, dömd till rättspsykiatrisk vård för omfattande sexuella övergrepp mot barn, misstänks att under vårdtiden ha kopplat upp sig mot Internet med hjälp av sin mobiltelefon och sedan laddat ned mängder av barnporr till en dator på avdelningen. Det är inte rimligt att patienter som är dömda till psykiatrisk vård ska kunna fortsätta begå brott under sin vårdtid. Deras möjligheter att använda mobiltelefon eller andra medier för kommunikation bör kunna begränsas. En lagändring krävs för att göra detta möjligt. Rikspolisstyrelsen anser att lagstiftningen bör kompletteras. Psykiatrisamordnaren har också bedömt detta som ett problem som måste lösas.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att ta fram en lagändring i syfte att begränsa rätten till mobiltelefonanvändning vid rättspsykiatrisk vård?