den 29 oktober

Interpellation 2004/05:86 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om åtgärder mot mobbning

Mobbning är ett trauma som tusentals och åter tusentals elever dagligen upplever. Det riskerar att slita sönder dem inifrån, rasera självkänslan och i det långa loppet leda till destruktiva beteenden. Varje fall av mobbning är en kränkning av människovärdet och det enda rimliga är därför nolltolerans mot all form av mobbning. Både elever, skolpersonal och föräldrar har ett ansvar för att vi ska komma till rätta med mobbningen. Genom samarbete, långsiktighet och ett tydligt värdegrundsarbete kan detta ske.

Trots många genomförda projekt mot mobbning och trots värdegrundsåret 1999 ligger mobbningsfrekvensen på svenska skolor kvar på ungefär samma nivå som tidigare. I Brottsförebyggande rådets senaste nationella undersökning (Brottsförebyggande rådet, 2003) svarade 14 % av tillfrågade flickor och 11 % av tillfrågade pojkar att de blivit mobbade ofta eller ibland. Dessa siffror bekräftas av Barnombudsmannen som uppskattar antalet mobbade elever till ca 100 000, vilket motsvarar ungefär 10 % av eleverna. Detta är en siffra som varit konstant under längre tid.

Utvidgas begreppet mobbning till om eleverna har blivit illa behandlade under senaste året svarar uppemot hälften, 44 %, ja på den frågan. Vidare framkommer att 14 % av eleverna känner oro eller obehag av att gå till skolan. Fler än var fjärde elev har varit utsatt för verbala sexuella kränkningar och lika stor andel med invandrarbakgrund har blivit utsatta för kränkningar kopplade till deras ursprung. Var tionde elev har blivit kränkt genom skällsord och ryktesspridning kopplade till homosexualitet. Vissa grupper är alltså mer utsatta för kränkande behandling än andra vilket aldrig kan accepteras. En färsk utvärdering från Skolverket (NU -03) visar på brister i tillämpning av värdegrunden i den vardagliga skolverksamheten: Endast var fjärde elev uppger att lärare eller någon annan vuxen ingriper genast om en elev blir mobbad.

I grunden handlar mobbning om brist på empati och inlevelseförmåga i andra människors smärta. Därför behöver eleverna få bearbeta och utveckla sin kompetens på detta område. Detta hör nära samman med arbetet med skolans värdegrund som måste intensifieras. När de värderingar som finns i skolformernas läroplaner naturligt integreras i skolvardagen gynnas en trygg miljö där elever kan slippa den smärta som mobbning orsakar.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka problemen med mobbning i den svenska skolan?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka och utveckla arbetet med värdegrunden?