den 27 oktober

Interpellation 2004/05:81 av Marie Engström (v) till näringsminister Leif Pagrotsky om kreditgarantiföreningar

I diskussionen om att skapa en hållbar tillväxt och fler jobb är tillgången till kapital för små och medelstora företag av central betydelse. Många undersökningar visar att det många gånger är behovet av externt kapital som är en av de främsta förutsättningarna för att ett företag ska kunna växa. En aktör som kan komma att spela en viktig roll i det sammanhanget är de olika kreditgarantiföreningarna.

I dag byggs kreditgarantiföreningar upp i bland annat Värmland, norra Småland, Dalarna, Blekinge och Gävleborg. Nya föreningar är under uppbyggnad. Alla är samlade under en paraplyorganisation, Sveriges Kreditgarantiföreningar.

Dessa föreningar har en unik möjlighet att arbeta i de regioner i landet som inte uppfattas som traditionella storstads- eller tillväxtcentrum och där tillgången till riskvilligt kapital många gånger är bristfällig. Ett av syftena med verksamheten är att skapa ett lokalt eller regionalt engagemang för att på så sätt få ett starkt och aktivt näringsliv på orten eller i regionen.

Detta är viktigt inte minst i regioner där till exempel ett stort bruk länge varit den dominerande arbetsgivaren. I Värmlands län till exempel, där försvarets omstrukturering kan komma att inverka negativt på sysselsättningen, skulle en aktiv kreditgarantiförening också få stor betydelse i arbetet med att skapa fler arbetstillfällen. Föreningarna tillför också andra viktiga delar för företag som vill växa såsom rådgivning, mentorer och nya nätverk.

Kreditgarantiföreningar är en ganska ny företeelse i Sverige jämfört med många länder i övriga Europa. Det gör att i det här avseendet ligger Sverige långt efter när det gäller att hitta alternativa finansieringslösningar. Kreditgarantiföreningarna i Europa är också mycket bra exempel på hur privat engagemang har kunnat förenas med offentligt stöd.

I budgetpropositionen för år 2005 gavs extra anslag till kreditgarantiföreningarna. Det är viktiga pengar för uppbyggnad och organisation. För att bygga ut verksamheten vidare är det också nödvändigt att se över möjligheten till återförsäkring av kreditgarantiföreningarnas kapitalbas, liksom att komma åt de strukturfondsmedel som finns i syfte att understödja och bygga upp verksamhet.

Jag vill fråga näringsministern:

1. Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att uppmuntra och stödja tillkomsten av och utbyggnaden av kreditgarantiföreningar i Sverige?

2. Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att se över möjligheten till återförsäkring av kreditgarantiföreningarnas kapitalbas?