den 27 oktober

Interpellation 2004/05:80 av Nina Lundström (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om ombildning av kommunalt ägda hyresrätter till bostadsrätter

Lagen om allmännyttiga bostadsföretag (2002:102) tillkom för att försvåra ombildning av kommunalt ägda hyresrätter till bostadsrätter/äganderätt. Detta ska enligt lagen åstadkommas genom att ombildning bara får ske om det efter ombildningen finns kvar en sådan mängd lägenheter i kommunal ägo att hyrorna för dessa lägenheter kan få ett reellt genomslag i bruksvärdessystemet. Detta kräver i sin tur, enligt förarbetena till lagen, att det efter ombildningen måste finnas kvar ett inte obetydligt antal lägenheter i kommunala bostadsföretag. Det är i dag länsstyrelsen som prövar om ett kommunalt bostadsföretag ska få överlåta fastigheter till de boende. Boverket är sista instans.

Ombildning förekommer också i andra typer av boende än i flerbostadshus och exempel på lagens konsekvenser finns i Stockholms län vad gäller ombildning av hyresradhus. Ett aktuellt fall i Stockholms län är östra Skogås i Huddinge kommun.

Lagen om allmännyttiga bostadsföretag har medfört att planerade försäljningar har stoppats. Kontrakt finns skrivna mellan bostadsföretaget och de boende om försäljning. Trots detta har länsstyrelsen avslagit ytterligare överlåtelser till de boende. Detta har medfört att området i östra Skogås i dag har en blandning av boende som fått köpa sitt radhus och de som vill köpa men inte får på grund av länsstyrelsens beslut. Situationen är mycket otillfredsställande för både de boende och bostadsföretaget.

Lagen om allmännyttiga bostadsföretag leder till orimliga konsekvenser och lagen i sig är grunden till den uppkomna situationen. Men med anledning av de mycket speciella förutsättningar som råder i östra Skogås är det även rimligt att ställa frågan om ärendet faller under undantag från kravet på tillstånd enligt 2 kap. 8 § lagen (2002:102). En revidering av lagen om allmännyttiga bostadsföretag drar ut på tiden. Regeringen har möjlighet att meddela dispens från tillståndskravet. Statsrådet Lars-Erik Lövdén uttalade följande om regeringens ambition i mars 2004:

"Om bostadsföretaget ansöker om undantag från kravet på tillstånd till överlåtelse kommer givetvis regeringen att överväga om det föreligger sådana synnerliga skäl som krävs för ett undantag från tillståndsprövning."

Redan i december 2003 kom en dispensansökan till regeringen. Denna ansökan har upprepats, nu senast i början av februari. Fortfarande finns inget beslut i ärendet och det är viktigt att belysa vad som är rimligt vad gäller handläggningstider.

Lagen om allmännyttiga bostadsföretag (2002:102) har lett till en ohållbar situation för de boende, det allmännyttiga bostadsföretaget och för kommunen som ägare. Lagen motverkar effektiv fastighetsförvaltning och förhindrar boende från att förvalta bostäderna själva. Fallet östra Skogås visar att lagen slår fel mot både boende, fastighetsägare och kommunalt samförstånd. Regeringen har möjlighet att meddela undantag från kravet på tillstånd till överlåtelse men inget beslut har fattats trots ansökan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lars-Erik Lövdén följande:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska handläggningstiden för ärenden som regeringen har att avgöra?

2. När avser enligt statsrådets bedömning regeringen fatta beslut avseende dispensansökan gällande hyresradhus i östra Skogås, Huddinge?

3. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska de orimliga konsekvenser som lagen om allmännyttiga bostadsföretag (2002:102) medför?