den 22 oktober

Interpellation 2004/05:72 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson om upprustning av psykiatrin

Bristerna inom den psykiatriska vården i Sverige har debatterats häftigt under 2003 och 2004. Ett antal brutala våldsbrott har fäst uppmärksamheten på de stora grupper av psykiskt sjuka människor som inte får vård och i vissa fall tillåts utgöra en fara för sig själva och andra.

Enligt professor Sten Levander får inte 80 % av de psykiskt sjuka den vård de behöver. Samtidigt ökar antalet psykiskt sjuka personer i samhället. Men trots uppmärksamheten kring bristerna inom psykiatrin kan man konstatera att besparingar och indragningar fortsätter. Mellan 2002 och 2003 försvann ytterligare 289 slutenvårdsplatser.

Den socialdemokratiska regeringens handlingsförlamning och kommunsektorns tilltagande resursbrist har allvarligt försämrat den psykiatriska vården. Det har sedan länge varit väl känt att många psykiskt sjuka personer har en svår situation. Förutom att de plågas av sin sjukdom känner de sig inte accepterade av omgivningen. När psykiskt sjuka människor begår allvarliga våldsbrott hörs ofta krav på hårdare tvångslagstiftning. Men problemet måste, enligt min mening, sättas in i ett större sammanhang. Bristerna i den psykiatriska vården omfattar långt ifrån bara problem med individer som begår grova våldsbrott.

Kristdemokraterna anser att det behövs både en organisatorisk och en resursmässig upprustning av den psykiatriska vården. Det krävs dessutom en förutsättningslös diskussion kring den vårdideologi och den metodik som styr dagens psykiatriska vård.

Regeringen har tillkallat en särskild psykiatrisamordnare. Psykiatrisamordnaren ska fortlöpande göra en genomgång av situationen inom vården, den sociala omsorgen och rehabiliteringen av psykiskt sjuka och psykiskt funktionshindrade personer. Samordnarens uppdrag riktas främst mot personer som har allvarliga psykiska besvär. Vidare ska psykiatrisamordnaren lämna förslag på åtgärder som kan förbättra den psykiatriska vården och omsorgen.

I en första promemoria till regeringen har psykiatrisamordnaren gjort en större genomgång av brister och behov inom den psykiatriska vården samt föreslagit statliga resurstillskott som ökas successivt under en åttaårsperiod. I årets budgetproposition har regeringen avsatt 500 miljoner kronor under 2005 och 200 miljoner kronor 2006 i en satsning på den psykiatriska vården.

I budgetpropositionen sägs att: "Regeringens målsättning är att denna satsning ska följa intentionerna i psykiatrisamordnarens förslag till förbättringar inom området". Men problemet är att satsningen inte är tillräcklig för att åtgärda ens de allra mest akuta behoven inom den psykiatriska vården, som psykiatrisamordnaren uppmärksammat.

Ju längre den socialdemokratiska regeringen väntar med nödvändiga åtgärder för psykiatrin i sin helhet desto mer förstärks den stigmatisering och det lidande som psykiskt sjuka så ofta drabbas av. Psykiskt funktionshindrade och sjuka måste få ett värdigt liv med samma möjligheter som andra i vårt samhälle.

Kristdemokraterna har föreslagit åtgärder inom flera områden för att förbättra den psykiatriska vården. Bland annat föreslås ett statligt resurstillskott om sammanlagt 925 miljoner kronor för 2005@2007, utöver den socialdemokratiska regeringens tillskott. Satsningen bygger i allt väsentligt på de förslag som psykiatrisamordnaren lämnat, men som regeringen inte hörsammat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra tillgängligheten inom psykiatrin?

Avser statsrådet att verka för att 1 000 nya vårdplatser skapas inom den psykiatriska vården?