Interpellation 2004/05:7 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson om stopplagens konsekvenser för vårdpersonalen
Den socialdemokratiska regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kom den 11 februari i år fram till en överenskommelse om vårdens ägarformer. En punkt i överenskommelsen var att ansvaret för driften av sjukhus endast ska kunna överlämnas till entreprenörer som inte driver verksamhet med syfte att skapa vinst åt ägaren eller motsvarande intressent. En annan punkt var att landstingen inte skulle få möjlighet att låta försäkringspatienter få vård och behandling på landstingens sjukhus.
Förslaget har skickats ut på remiss och nyligen gick remisstiden ut. De flesta remissinstanser riktar skarp kritik mot förslaget till en ny stopplag.
Läkarförbundet menar att regeringens stopplag grundar sig på en "obefogad rädsla för att lämna det gamla och invanda". Vidare sägs att regeringens promemoria är en "allvarlig anklagelse mot de tusentals anställda vid de i dag privat drivna sjukhusen att dessa inte skulle utföra sitt arbete på ett professionellt sätt".
Vårdförbundet avstyrker hela förslaget och skriver bland annat: "Tillgången till olika former av vårdproduktion med olika innehåll, gynnar inte bara patienterna utan också dem som är verksamma som yrkesutövare inom vården. De enskilda yrkesutövarnas kompetens kan tas tillvara på ett bättre sätt och man kan därigenom utveckla professionerna. Mångfalden av vårdgivare kan vara en kraft som stimulerar, utvecklar och förnyar vården."
Med anledning av ovanstående vill jag fråga:
Ämnar statsrådet förelägga riksdagen en proposition i enlighet med förslagen i promemorian om överlämnande av ansvaret för driften av sjukhus till privata entreprenörer?
Hur avser statsrådet att skapa möjligheter till förnyelse och utveckling inom sjukvården så att vården kan rekrytera och behålla vårdpersonalen?