den 24 maj

Interpellation 2004/05:684 av Ana Maria Narti (fp) till näringsminister Thomas Östros om nya anställningar

För 40 år sedan fanns det i Sverige två gånger så många företag som i dag. Talet är i sig en allvarlig larmsignal. Landet behöver nya arbetsplatser. Det enklaste sättet att få i gång en process av förnyelse är att stimulera fram uppkomsten av många nya företag och att skapa villkor som lätt låter dessa företag växa. Alla nya företag som startas lyckas inte lika väl, vissa försvinner efter kortare eller längre tid i arbetslivet. Alltså vi behöver många nya företag, många företag som stadigt växer, många nya anställningar.

Vi vet att stora prövningar hotar samhället om inte alltfler riktiga jobb kontinuerligt skapas.

Riktiga jobb @ alltså inte arbetsplatser köpta av staten via Ams. Åtgärder som till exempel rekryteringsstödet eller det tillfälliga förstärkta rekryteringsstödet eller någon annan åtgärd av samma karaktär har funnits under ett antal år utan att ge upphov till dem så hett önskade nya riktiga arbetsplatserna. Dessa åtgärder har inte heller på ett positivt sätt påverkat sjukfrånvaron eller reducerat antalet sjukpensionärer. Alla siffror i arbetsmarknadens statistik @ till och med om man använder sig av de konstiga kategorier som i dag florerar där (öppen arbetslöshet, övriga och så vidare) @ talar om ett arbetsliv som håller på att stagnera, stanna på en låg nivå av arbetsplatser. Vi får inga nya riktiga jobb innan en stor förändring i arbetslivets villkor äger rum.

Svenskt näringsliv genomför regelbundna rekryteringsenkäter som visar hur företagare och arbetsgivare ställer sig till nyrekryteringar. Den tidigare undersökningen kom 2002 och den senaste kom nu under våren 2005. Det som enkäten tydligen visar är att företagare och arbetsgivare är alltmer tveksamma till att rekrytera folk samtidigt som bristen på personer med rätt yrkeserfarenhet är alltmer påtaglig. Vi har antagligen alldeles för få utbildningar som betraktas av rekryteringsansvariga som tillräckligt pålitliga. Att yrkesförberedande linjer på gymnasiet förlorar alltflera elever och att de fullbordar gymnasieprogrammen är känt @ framför allt har skarp kritik mot dessa gymnasieprogram kommit från LO. Det är också obegripligt varför just nu antalet platser på KY minskar, när dessa studier får betydligt högre uppskattning från företagarna. Ur enkätens svar kan man också se att viljan att rekrytera sjunker nu på grund av de nya bestämmelserna om sjuklönen: Allt färre vill anställa när risken att stå med betydligt ökande kostnader vid sjukdom är mycket stor. Åtta av tio små företag med färre än 50 anställda pekar på de nya reglerna som orsak till sin extra försiktighet inför nyanställningar. Talet är lägre bland stora företag som har andra möjligheter att kompensera sig för ökande kostnader, men också där ser man att känsligheten för den ökade risk som sjuklönen medför har stärkts.

Med alla dessa negativa attitydförändringar hos företagarna i tanken, vill jag nu fråga näringsministern:

På vilket sätt avser näringsministern att stimulera rekrytering och bildandet av nya och växande företag i Sverige?