den 24 maj
Interpellation 2004/05:682 av Birgitta Sellén (c) till vice statsminister Bosse Ringholm om svenska spelmonopolets framtid
Ingen har väl kunnat undgå den senaste tidens ständigt ökande flora av Internetbaserade spel. I dag kan man spela allt från roulette till Black Jack på nätet. Populärast är nog i alla fall pokerspelet, som det går väldigt fort att lära sig spela. I dag kan man också följa pokerturneringar på tv. Den globala pokermarknaden utgörs av ca 200 pokersajter som delar på en vinst av ungefär 14 miljarder kronor per år, enligt uppgift, men förmodligen handlar det om ännu större vinster. Utvecklingen av spelet ökar så snabbt så det är svårt att veta hur stora vinsterna är.
Den svenska och den internationella spelmarknaden är under så stor förändring, så det känns angeläget att fundera över om vi har någon som helst möjlighet att påverka utvecklingen.
Den ökande internationaliseringen via spel på nätet har inneburit att alltfler svenskar sannolikt spelar på spelformer som inte finns i legal form. Det finns exempelvis rapporter om att marknaden för Internetpoker har ökat med 600 % från november 2003 till november 2004. Företrädare för internationella spelbolag har i massmedierna uppgett att de har mellan 100 000 och 200 000 svenska kunder registrerade. Hur utbrett spelandet på nätpoker är i Sverige vet vi inte exakt. Enligt uppgifter i medierna spelar svenskarna nätpoker för 100 miljoner kronor varje dag. Det är i det närmaste ofattbara summor. Det är också pengar som bara "flyter ut ur landet". Pengar som vi så väl behöver överskottet av inom landet. Pengar som bland annat kan användas till att öka budgeten till spelberoendefrågor.
Det har nämligen skett en markant ökning av andelen hjälpsökande som angett nätpoker som problemspel. Huvuddelen av dem som drabbas av spelberoende är unga män under 25 år. För att spela Internetpoker så krävs att man fyllt 18 år och har ett betalkort. Dessvärre är detta något som är svårt att kontrollera, därför att minderåriga skriver av sina föräldrars kontokortsnummer och använder det för att spela via Internet. Det är många yngre tonåringar som drabbats av spelberoende och som följd av det drabbas hela familjen. För ett år sedan beräknade man att cirka en halv miljoner människor i Sverige är direkt eller indirekt drabbade av spelberoende. Dels genom ca 100 000 som är direkt spelberoende och dels genom att de anhöriga drabbas av att den spelberoende lånat pengar, stulit pengar eller på annat sätt dragit in sina anhöriga i de spelskulder som den spelberoende har.
Folkhälsoinstitutet (FHI) beräknade för två år sedan att det kommer att krävas 40@50 miljoner per år för att genomföra de åtgärder som behövs för att hjälpa spelberoende. Det är en summa som med all säkerhet måste räknas upp eftersom spelandet har ökat lavinartat och därmed spelberoendet. FHI anser, liksom Centerpartiet, att medlen för att kunna hjälpa spelberoende ska avsättas ur överskottet från spelverksamheten. Frågan är hur vi ska kunna öka budgeten till detta när spelet sker i större utsträckning via Internetspel och därmed försvinner pengarna till spelbolag i andra länder. Spelbolag som inte behöver bidra med pengar för att hjälpa spelberoende.
Vad kan vi då göra från svensk sida?
Centerpartiet har i årets kulturmotion föreslagit några idéer om hur vi ska kunna behålla mer spel inom vårt eget land. Det effektfullaste förslaget, som vi ser det, är att ha en generösare återbetalningsandel. Vi vet att spelbolag som Ladbrokes och Unibet återbetalar mer än 90 % och när det gäller nätpoker så återbetalas drygt 80 %. Vi bör därför återbetala högre procent än vad Svenska Spel och ATG gör i dag. Det skulle kunna locka svenska spelare att välja att spela på svenska spelmarknaden.
Ett annat förslag som Centerpartiet har försökt lansera är att låta någon procentandel av insatsen gå till den spelande personens lokala idrotts- eller kulturförening. Om man som spelkonsument kan "styra" till vilken förening pengarna går till så motiveras man att spela på den svenska marknaden i stället för i utländska spelbolag.
Jag är väl medveten om att en utredning just nu tittar på möjligheterna att stärka det svenska regelsystemet på spelområdet för att kunna upprätthålla målet att skapa en sund och säker spelmarknad, och kunna bedriva spel under kontrollerade former. Dessvärre verkar det som marknaden har "sprungit ifrån" våra kontrollerade former. Av den anledningen anser jag att vi i Sverige bör kunna prova på att utbetala större procent än vi gör i dag. Det skulle kunna ligga som underlag för utredningen, som då får möjlighet att studera om svenskarna är lojala mot vårt land och spelar på inhemska marknaden. Det tar några år innan en utredning är färdigberedd och har vandrat genom alla beslutsorgan som vi har, innan förslaget är klart till hur vi sa hantera det svenska spelmonopolet. Under dessa år kommer med all säkerhet ännu fler utländska spel att dyka upp på marknaden och mycket mer pengar lämnar vårt land och hamnar i fickorna hos utländska spelbolag. Bolag som inte har något ansvar för de människor som blir spelberoende och därmed ofta ruinerade.
Oroande är också de illegala spelautomater som florerar i Sverige. Enligt uppgifter i medierna finns det spelmaskiner i landet som tjänar hundratals miljoner kronor varje år. Maskiner som är utplacerade i svenska butiker, gatukök och på krogar. Lotteriinspektionen beräknade för två år sedan att det då fanns 3 000 olagliga spelmaskiner i landet som omsatte 3 miljarder kronor om året. Detta måste givetvis utredas och beivras.
Spelandet är en fråga som även bör vara viktig att lyfta fram i EU-sammanhang. Eftersom medborgare drabbas i de olika EU-länderna så borde det finnas ett intresse för alla länderna att hitta gemensamma regler för hur Internetspel ska fungera.
Mina frågor till ministern är:
1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att på bästa sätt hjälpa spelberoende?
2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra att minderåriga spelar på Internetspel?
3. Avser ministern att verkställa förslaget att på försök öka vinstutdelningen på svenska spel?
4. Avser ministern att verkställa förslaget att någon procent av spelet kan gå till lokala idrotts- eller kulturföreningar?
5. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att få bort de illegala spelmaskiner som florerar i Sverige?
6. Hur avser ministern att lyfta fram spelmarknadens problem med övriga ansvariga ministrar inom EU?