den 24 maj

Interpellation 2004/05:673 av Lotta Hedström (mp) till utrikesminister Laila Freivalds om Mordechai Vanunu

Efter att ha suttit i israeliskt fängelse i närmare 18 år, varav flera år i isolering, släpptes Mordechai Vanunu den 21 april i fjol. Han släpptes, men han släpptes inte fri.

Det brott den forne kärnvapenteknikern begått en gång i tiden var att 1986 avslöja Israels kärnvapenprogram för The Sunday Times. Efter detta kidnappades han, fördes till Israel och kastades efter en hemlig rättegång i fängelse för spioneri.

Han släpptes inte fri, kan inte leva som en fri medborgare, utan lever nu som "halvfånge" i Israel. I strid med FN:s konvention om de medborgerliga och politiska rättigheterna, som Israel har ratificerat, förbjöds Vanunu nämligen vid frisläppandet ur fängelset bland annat att röra sig fritt och att lämna landet.

Detta skedde med hänvisning till skyddet av "den nationella säkerheten" @ Vanunu ansågs av den israeliska regeringen ha tillgång till ytterligare information om kärnvapenprogrammet. Vanunu förnekar detta, och att så är fallet torde väl bevisas av det faktum att han vid de tillfällen han trotsat det förbud att tala med journalister som han också ålagts inte har röjt ytterligare information. Dessutom lär väl rimligtvis den information han hade 1986 vara tämligen föråldrad vid det här laget.

För sina kontakter med journalister står nu Vanunu åtalad. Det hävdas att han har lämnat över hemligstämplade uppgifter. Dom kommer att falla i maj.

I april beslutade sig israeliska regeringen för att förlänga Vanunus restriktioner ytterligare år, med motivationen att man antar att han kanske har fler hemligheter att avslöja.

Vanunu har sökt asyl i ett flertal länder, bland annat Sverige. Den svenska regeringen valde att avslå Vanunus asylansökan av byråkratiska skäl: För att kunna söka asyl måste man vara på svensk mark, vilket i det här fallet innebär ett moment 22 eftersom Vanunu av den israeliska regeringen är förbjuden att ens gå i närheten av en utländsk ambassad, än mindre resa utomlands.

Miljöpartiet har tidigare vid ett flertal tillfällen i skriftliga frågor till utrikesminister Laila Freivalds tagit upp Mordechai Vanunus situation. Det svar som då givits har i princip gått i riktningen att man genom sin ambassad kommer att fortsätta att följa vad som händer Vanunu efter ett frisläppande för att försäkra sig om att hans frihet och säkerhet tryggas.

Hur avser ministern att politiskt och diplomatiskt verka framöver för att mänskliga rättigheter och rimlig medborgerlig behandling säkerställs för Mordechai Vanunu?