den 24 maj

Interpellation 2004/05:671 av Annika Qarlsson (c) till statsrådet Sven-Erik Österberg om utjämning för LSS-verksamheten

LSS är en bra reform. Den var underfinansierad i den ursprungliga beräkningen, och kommunernas kostnader för LSS stiger i snitt mellan 10 och 15 % över landet varje år. Det drabbar i slutändan de funktionshindrade och annan kommunal verksamhet. Det är därför som Centerpartiet kräver en utredning som ser över om det ska vara ett statligt finansiellt ansvar.

Men i väntan på en sådan översyn så måste konsekvenserna för de enskilda och för kommunerna göras så rättvisa som möjligt. Många kommuner har lång erfarenhet och verksamhet med hög kvalitet, andra har inte lika långt utvecklad verksamhet. För att garantera en god kvalitet är det viktigt att ersättningen till kommunerna blir så korrekt som möjligt. Det är två index som styr LSS-utjämningens storlek, dels koncentrationsindex som anger hur många funktionshindrade det finns i kommunen och dels personalkostnadsindex som ska spegla vårdtyngden. Dagens utjämningssystem förutsätter en stabil verksamhet som inte förändras mer än marginellt. Verkligheten är en helt annan med stora verksamhetsförändringar. När då basår och verksamhetsår skiljer så stämmer inte dessa index och då slår utjämningen fel.

Det är i detta perspektiv som vi kan se kommuner som "vinner eller förlorar". För en liten kommun som Lilla Edet skiljer det 8 miljoner beroende på vilket basår som beslutas. Mellerud kan få 2 eller 19 miljoner, Trollhättan kan få betala 12 eller 0 miljoner. Det går att ta fram otaliga exempel på stora variationer som inte har något att göra med skillnader i verksamhet utan som enbart beror på beslutet om vilket basår som gäller.

Det riskerar att bli på bekostnad av annan kommunal service, skattehöjningar eller drabbar de som har rätt till LSS. Därför vore det bra att ändra basåret till att vara samma som verksamhetsåret för att ge förutsättningar för kommunerna att planera sin verksamhet så att de kan erbjuda bra verksamhet med hög kvalitet.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att motverka de orimliga konsekvenser som beslutet om basår kan få?