den 23 maj

Interpellation 2004/05:661 av Tobias Krantz (fp) till statsminister Göran Persson om värnandet av den svenska tryck- och yttrandefriheten

Sverige har en lång tradition av starkt värn för yttrande- och tryckfriheten. Redan 1766 infördes den första svenska tryckfrihetsförordningen. Tryckfrihetens grundbult är att slå vakt om det fria ordet i tryckt form. Var och en ska ha rätt att framföra sina åsikter och att sprida dem utan att utsättas för förhandscensur.

Tryckfrihetsförordningens portalparagraf (TF 1:1, första stycket) anger: "Med tryckfrihet förstås varje svensk medborgares rätt att, utan några av myndighet eller annat allmänt organ i förväg lagda hinder, utgiva skrifter, att sedermera endast inför laglig domstol kunna tilltalas för deras innehåll, och att icke i annat fall kunna straffas därför, än om detta innehåll strider mot tydlig lag, given att bevara allmänt lugn, utan att återhålla allmän upplysning."

Men det fria ordet utsätts ständigt för nya hot. I samband med ett tal till Socialdemokratiska kvinnoförbundets kongress i Eskilstuna nyligen öppnade statsminister Göran Persson för lagstiftning i syfte att komma åt det som han betecknade som sexualisering i medierna och det offentliga rummet. En utredning ska, enligt statsministern, få i uppdrag att se över hur en sådan ny lagstiftning ska se ut (DN den 22 maj 2005).

Om en ny lagstiftning i enlighet med vad statsministern har antytt infördes skulle det innebära en allvarlig inskränkning av den grundlagsfästa tryckfriheten. Staten skulle i realiteten ägna sig åt att genomföra en mycket långtgående reglering av innehållet i tryckta skrifter. Statsministerns utspel är mycket anmärkningsvärt. Det är iögonenfallande i sak; kring värdet av en vidsträckt tryckfrihet har det rått stor politisk enighet i Sverige.

Men det är också häpnadsväckande eftersom det sker samma vecka som riksdagens konstitutionsutskott, KU, i full enighet riktar kritik mot vissa delar av Socialdepartementets så kallade Flickakampanj utifrån yttrande- och tryckfrihetsrättsliga aspekter (bet. 2004/05:KU20). Utspelet väcker viktiga principiella frågor om hur regeringen värnar den svenska yttrande- och tryckfriheten.

Jag vill därför fråga statsministern vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att värna den svenska yttrande- och tryckfriheten.