den 23 maj

Interpellation 2004/05:659 av Ana Maria Narti (fp) till statsminister Göran Persson om kunskap om EU:s utveckling

Våren 2005 är en dramatisk tid för Sveriges relationer med resten av Europeiska unionen. Folkomröstningarna om den nya konstitutionen pågår i andra länder och den svenska nej-rörelsen passar på för att hetsa upp alla unionens motståndare till nya angrepp på detta projekt. Samtidigt etableras de nya medlemsstaterna allt djupare in i samarbetet och de näst intill godkända kandidatländerna gör sig redo för att komma in i samfundet.

Det som mest förvånar är den tystnad som råder på den sida av det politiska fältet där dagens ansvariga för relationerna med unionen befinner sig @ det vill säga hos regeringen. Medan nej-rörelsen kommer med olika initiativ för att få till stånd en folkomröstning, nöjer regeringen sig med att envist upprepa sin vägran att acceptera en sådan lösning. Vi ser och hör nästan ingenting om innehållet i konstitutionen, om de olika principiella frågor som väcks om detta förslag faller, om balansen mellan Sveriges grundlag och det förslagna nya fördraget. Inte heller får vi veta vad regeringen planerar strategiskt med tanke på unionens långsiktiga framtid.

Denna passivitet kan förvåna till och med politisk intresserade medborgare som vet att socialdemokratin är splittrad när det gäller relationerna med EU. Att studera en ny konstitution är inte en lätt uppgift för människor som inte dagligen hanterar statsvetenskapliga texter och internationella lagar. Den tid som vi just upplever erbjuder alltså tusen tillfällen för en kampanj som ökar medborgarnas kunskap om EU på alla nivåer. Var finns de lätt lästa broschyrerna och de attraktiva förklaringstexter som behövs om vi verkligen vill att Sveriges folk ska inta en välgenomtänkt ställning till de problem som EU:s utveckling väcker? Hur kommer det sig att landets politiska partier och andra starka organisationer inte uppmuntras av regeringen att ofta engagera sig i debatter? Varför får vi läsa och höra så lite om studiecirklar och föreläsningar som ökar befolkningens kompetens i EU-frågor?

Under kampanjen inför folkomröstningen om euron och valkampanjen till EU-parlamentet har jag personligen tagit del av obegripligt förenklade och farligt aggressiva påståenden om EU. Jag fick höra att jag som ville införa euron i Sverige var på väg att sälja Sverige till hänsynslösa utländska kapitalister och att jag arbetade för att etablera en allomfattande diktatur i hela EU. Den våldsamma hatpropagandan försökte ta den största delen av den politiska debatten och den var i sig ett hot mot både den nationella och den internationella demokratin; hat ger alltid upphov till ett destruktivt politiskt klimat. Det vore oerhört farligt att än en gång låta det politiska rummet fyllas av hatiska och våldsamma känslor.

Med bakgrund i de presenterade fakta frågar jag statsministern vad han avser att göra för att sprida kunskap om EU:s utveckling och för att skapa förutsättningar för en debatt styrd av förnuft och kompetenta analytiska ställningstaganden.