den 23 maj

Interpellation 2004/05:651 av Hillevi Engström (m) till justitieminister Thomas Bodström om polisens etiska råd

Regeringen inrättade under år 2004 det etiska rådet inom polisen och utsåg förre justitiekanslern Hans Regner till dess ordförande. Det har inte tydligt framgått vad detta råd har för befogenheter: hur frågor väcks i rådet, vem som kan väcka en fråga eller hur rådets ställningstaganden ska användas i polisorganisationen. Det har över huvud taget varit svårt att få kunskap om vad rådet har behandlat för ärenden och hur dessa sedan har kommunicerats ut i verksamheten.

Under en interpellationsdebatt i riksdagen den 19 maj 2004 (2003/04:441) anförde justitieministern att det var brådskande att ta tag i frågorna. Ministern framhöll särskilt att polisens val av ammunition skulle analyseras ur en juridisk, folkrättslig, humanistisk och etisk synvinkel. Under denna tid har polisens ammunition ånyo varit föremål för diskussioner i samband med att polisen tvingats skjuta i tjänsten. När det nu gått ett drygt år sedan dessa frågor debatterades i riksdagen känns det angeläget att det blir en förnyad diskussion och återrapportering från justitieministern om polisens arbetsmetoder, vapen och förhållningssätt.

Det vore i sammanhanget intressant att veta vilka frågor etiska rådet behandlat och vad detta resulterat i: Har rådet till exempel tagit ställning till ammunitionsfrågan, distraktionsgranater, behovet av prickskyttar inom polismyndigheterna, elpistoler och andra utrustningsfrågor?

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa att etiska rådet uppfyller sin funktion?