den 23 maj
Interpellation 2004/05:632 av Inger René (m) till finansminister Pär Nuder om fastighetsskatten
På Socialdemokraternas hemsida kan man läsa följande: "Med skatterna minskar vi de ekonomiska och sociala klyftorna." Det låter kanske vackert i retoriken men om man ställer uttalandet mot fastighetsskatten får det ett löjets skimmer över sig. Fastighetsskatten bidrar endast till att öka klyftorna i samhället eftersom den främst drabbar de med låga inkomster. De tvingas att lägga en ständigt växande del av sin inkomst på fastighetsskatten, en skatt som dessutom ökar mångdubbelt snabbare än lönen. Sett ur ett rättviseperspektiv är det svårt att förstå att fastighetsskatten fortfarande finns kvar.
På samma hemsida som nämns ovan säger Socialdemokraterna även att hela Sverige ska leva. Men det gäller tydligen inte den svenska skärgården som avfolkas mer och mer efter varje höjning av taxeringsvärdena. Att äga ett hus innebär bara en konstgjord förmögenhet. Så länge människor bor kvar ger fastigheten bara utgifter för underhåll, värme, el och sophämtning etcetera. Ändå ska ett värde som huset bara får vid en försäljning beskattas. Man undrar hur hela Sverige ska kunna leva när skatten gör att människor inte har råd att bo kvar.
Oron är stor bland fastighetsägare runtom i landet inför de nya taxeringsvärden för fastigheterna som snart ska fastställas. För de som bor i attraktiva områden där deras grannar sålt sina fastigheter dyrt undrar många om de ska ha råd att bo kvar. Enligt Villaägarnas riksförbund väntas taxeringsvärdena i genomsnitt stiga med 25 %. Med tanke på hur högt fastighetspriserna har utvecklats i bland annat Bohuslän är det inte orimligt att förvänta sig att taxeringsvärdena i särskilt attraktiva områden kommer att stiga betydligt mer.
Med de stigande taxeringsvärdena kommer en ökad fastighetsskatt. I Göteborg beräknas skatten för en genomsnittlig villa öka med 4 000 kr per år. För de flesta svenskar är boendekostnaden den största utgiften. Och marginalerna är små. Nästan var femte västsvensk har enligt en undersökning från Länsförsäkringar inte råd att bo kvar om ekonomin försämras med ett tusen kronor i månaden. Regeringens höjda taxeringsvärden kommer att minska dessa snäva marginaler ytterligare.
För människor som inte har möjlighet att öka sina inkomster, till exempel pensionärer, slår fastighetsskatten särskilt hårt. Kommande upptaxering kan bli droppen som får bägaren att rinna över och knäcker deras ekonomi så att de tvingas från sina hem.
När småhusen taxerades senast lade Moderaterna förslag om att frysa taxeringsvärdena som ett första steg i att avskaffa skatten. Där är ett förslag som borde vara aktuellt igen innan nästa års taxering slår sönder människors dröm om att leva i skärgården.
1. Avser statsrådet att komma till riksdagen med ett konkret förslag om att avskaffa fastighetsskatten, och när i så fall?
2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att frysa kommande uppskrivning av fastigheternas taxeringsvärden?