den 19 maj
Interpellation 2004/05:618 av Tobias Billström (m) till justitieminister Thomas Bodström om polishögskola i Rosengård
"Det behövs fler orter för att underlätta rekryteringen från hela landet men också för att få poliser i hela landet. I dag har vi exempelvis ingen polisutbildning i Väst- och Mellansverige, säger Thomas Bodström till Dagens Nyheter."
Så lyder ett citat från TT den 19 maj 2005. Det är glädjande att ministern nu insett behovet av fler polishögskolor.
Det är en helomvändning från februari förra året då ministern inte ansåg att det behövdes fler polishögskolor.
Ministerns uttalande gör det dock angeläget att redan i detta tidiga skede börja tala om placeringen av kommande utbildningar. Det är viktigt att lokalisera dessa nya högskolor där deras placering gör störst nytta.
En annan del i detta handlar om en breddad geografisk rekrytering. Det är viktigt att polishögskolorna sprids jämnare över riket. Skåne är en mycket befolkningstät del av vårt land. Således är lokaliseringen av en polisutbildning dit i sig mycket naturlig.
Av erfarenhet vet vi att närheten till högskolan är viktig för att skapa ett intresse och ett engagemang hos de sökande. Detta gäller främst studenter från icke studievana miljöer.
Rosengård i Malmö är ett utmärkt exempel på ett område som skulle kunna gynna rekryteringen av invandrarungdomar till utbildningen.
Det finns andra goda skäl till varför en fjärde polishögskola bör förläggas till Rosengård. Ungdomar i segregerade områden behöver goda förebilder. I området Herrgården i Rosengård lever 95 % vuxna på socialbidrag i stället för på eget arbete. Många unga saknar hopp om framtiden och deras bild av en stark samhörighet som klarar av att försvara sig är oftare gäng än polis eller rättsstat. Att ha en polishögskola i Rosengård skulle tydligt markera rättsstatens närvaro och förhoppningsvis inge hopp och inspiration.
Ingen torde kunna neka till att en större närvaro av poliser och polisaspiranter skulle vara till gagn för området och dess ungdomar.
Debatten om fler poliser landar ofta i att ett högre antal poliser är lösningen. Jag menar att det är minst lika viktigt att det förs en diskussion om hur nya poliser rekryteras och vilka principer som ligger till grund för anställningen.
Sveriges poliskår bör framöver bättre spegla befolkningens sammansättning för att öka legitimiteten i alla befolkningsgrupper. Det skulle också ge stadga åt kåren och det ger förbättrade kontaktytor mot nytillkomna delar av befolkningen.
Malmö är den enda staden i landet där polisen regelbundet blir utsatt för stenar vid ingripanden. Om närheten till polisen ökar, vilket den kommer att göra med en högskola, då minskar också troligen problemen.
Framtidens polisyrke kommer inte att handla om vapen och utrustning utan om utbildning. Ytterst handlar det om vilken kompetens som svenska folket vill se hos dem som vi anförtror upprätthållandet av lag och ordning och vilken tilltro svenska folket har till dem. Och då handlar det om att hela svenska folket, från dem som bott här i generationer till den som just erhållit sitt medborgarskap känner tilltro och respekt för poliskåren.
Med anledning av ovanstående vill jag därför ställa följande frågor till justitieministern:
1. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att rent ekonomiskt möjliggöra en fjärde polishögskola?
2. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förbättra den etniska sammansättningen hos Sveriges poliskår?
3. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa att en kommande fjärde polishögskola bör placeras i Malmö och mer specifikt i Rosengård?