den 19 maj
Interpellation 2004/05:610 av Nina Lundström (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om situationen på bostadsmarknaden
Boverket konstaterar i en ny prognos att bostadsbyggandet ökar men att bostadsbristen består. Boverkets prognoser för bostadsbyggandet är mer optimistiska än KI:s och byggindustrins för åren 2004@2006. Bostadsbristen kommer att bestå i år och nästa år och främst är det bristen på bostäder för unga och studenter som kvarstår samt bristen på större lägenheter.
Men hur många nya bostäder som skulle behöva byggas för att få balans mellan efterfrågan och tillgång på bostäder kan inte Boverket ge svar på. Jag vill påtala att andra aktörer har klarlagt behovet av bostadsbyggande och som ett exempel vill jag nämna den rapport som landshövdingarna från de fem Mälardalslänen Stockholm, Uppsala, Södermanland, Örebro och Västmanland, presenterade hösten 2004. Deras slutsats är att det behövs ett bostadsbyggande långt över dagens nivåer för att tillväxt ska kunna uppnås. Detta gäller dessutom specifikt för Stockholmsregionen. En ytterligare rapport har presenterats redan tidigare av landshövding Mats Hellström som pekar på vilka behoven är och vilka insatser som behövs inte minst från statens sida för att få till stånd rimliga förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande.
Bostadsbyggandet har ökat i de flesta regioner men sett till de behov som finns anser aktörerna på marknaden att det fortfarande finns ett stort gap mellan utbud och efterfrågan. Bostadsbristen kan inte helt och hållet byggas bort utan viktigt är också att de så kallade flyttkedjorna fungerar så att fler personer kan hitta en bostad utifrån sina egna behov.
Bristen på bostäder har lett till en snabb prisutveckling på ägda bostäder i somliga regioner. Alltfler önskar omvandla fritidshus till permanentboende, vilket skapar nya utmaningar för de kommuner där trycket är som störst. Prisökningen ger staten betydande tillskott i fastighetsskatt, vilket slår hårt mot de enskilda fastighetsägarna som kan bli tvungna att sälja sin bostad.
Antalet kommuner som rapporterar brist på bostäder ökar, bland annat i Skåne. Drygt var fjärde kommun med bostadsbrist tror att bostadsbristen kommer att fortsätta att växa. Bostadsbristen är störst i storstadsregionerna men sprider sig även till andra delar av landet. Biltestverksamheten i Arjeplog har till exempel medfört att det nu är brist på bostäder även där. 60 % av Sveriges befolkning bor i dag i kommuner där efterfrågan på bostäder är större än tillgången. Det stora överskottsproblemet på bostäder har minskat. 2001 rapporterade 62 % av landets kommuner ett överskott på bostäder. Den siffran har nu sjunkit till 28 %.
Med anledning av detta vill jag fråga samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin följande:
När avser statsrådet att komma med förslag till riksdagen som ger långsiktiga förutsättningar för bostadsbyggandet?
Vilka konkreta förslag kommer att landa på riksdagens bord för behandling avseende att underlätta långsiktigt bostadsbyggande med tydliga spelregler?
Vilka förslag kommer att läggas fram för att förstärka bostadskonsumentens valmöjligheter att välja bostad utifrån behov och förutsättningar?
Vilka förslag kommer att läggas fram för att förstärka de mest utsatta grupperna på bostadsmarknaden som drabbas hårt av bostadsbrist?
Vilka förslag kommer att läggas fram av statsrådet för att inte bostadsbristen ska hämma tillväxten i flera regioner?