den 19 maj
Interpellation 2004/05:608 av Kjell Nordström (s) till vice statsminister Bosse Ringholm om spelmarknaden
Sverige, liksom nästan alla andra länder i världen, har en reglerad spelmarknad. Syftet med regleringen är att skapa en sund och säker marknad där allmänhetens efterfrågan på attraktiva spel tillgodoses, samtidigt som spelrelaterade problem, som spelberoende och kriminalitet, minimeras.
Av tradition är också överskottet från den svenska spelmarknaden i första hand förbehållet staten, folkrörelserna och hästsporten @ verksamheter som har en tydlig samhällsnyttig prägel. Privata intressen tillåts därför endast verka i begränsad omfattning. Inte heller detta är någonting unikt för Sverige @ pengar från spelverksamhet används på liknande sätt i de flesta länder. Den svenska spelregleringen innebär att spelverksamhet får bedrivas endast efter tillstånd av svenska myndigheter, men också att spelverksamhet i Sverige ska kontrolleras av myndigheterna här.
För varje dag som går blir det dock alltmer tydligt att spelregleringens syfte inte längre uppnås. På Internet finns i dag hundratals spelbolag, som riktar sin verksamhet till svenska konsumenter och, bara några knapptryck bort, erbjuder högre återbetalning och spelprodukter som de svenska legala aktörerna inte kan konkurrera med @ de har helt enkelt inte tillstånd att erbjuda motsvarande spelformer.
Grundläggande för regleringen är ju att marknadens legala aktörer, på ett ansvarsfullt och kontrollerat vis, tillåts tillgodose det spelintresse som finns hos allmänheten. I annat fall kommer de internationella bolagen @ med privata ägare och enda syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt @ ostörda och med lågt spelansvar kunna fortsätta att lägga beslag på nya marknader som uppstår.
Det är detta som sker just nu. Det allra tydligaste exemplet är poker på Internet. På kort tid har detta spels popularitet vuxit explosionsartat, man räknar med att den svenska pokermarknaden i år omsätter hisnande 9 miljarder kronor brutto och att utländska Internetbaserade spelbolag tjänar ca 1 miljard kronor på svenska konsumenters pokerspel.
Detta spelande sker helt utanför de svenska myndigheternas kontroll @ utan begränsningar, utan någon som helst omsorg om spelarna och utan att en enda krona går tillbaka till vare sig idrotten eller samhället i övrigt.
Regeringsrätten har i två mycket principiella domar i oktober 2004 uttalat att den svenska regleringen är förenlig med EG-rätten. Trots detta verkar de svenska myndigheterna sväva på målet; de svenska bolagen har i dag inte de tillstånd som de begärt för att kunna förmå spelintresserade svenska konsumenter att föredra de statligt kontrollerade formerna framför andra varianter.
I den mycket allvarliga situation som den svenska spelmarknaden nu befinner sig i borde motdraget i stället vara att låta Svenska Spel anordna ett ansvarsfullt pokeralternativ med tydliga regler och begränsningar som syftar till att kontrollera spelandet.
Lotteriinspektionen har i ett yttrande dock nyligen avstyrkt såväl Svenska Spels ansökan om tillstånd för poker på Internet, som de övriga tillstånd bolaget begärt. Resultatet av denna inställning blir att den svenska allmänhetens spelintresse kanaliseras till utländska aktörer i stället för till kontrollerade spelbolag med tillstånd att bedriva spelverksamhet här.
Det är mycket bra att regeringen har tillsatt en utredning för att stärka den svenska regleringen och villkoren för de lagliga aktörerna på spelmarknaden. Tyvärr kan inte utredningens förbättringsförslag färdigbehandlas och träda i kraft förrän tidigast under år 2008. Det är naturligtvis alldeles för sent. Vid det laget kommer spelmarknaden sannolikt att ha "avreglerat sig själv" för länge sen @ med två beklagliga konsekvenser som följd:
1. Ökat spelberoende.
2. Mindre pengar till idrotten, övriga folkrörelser och staten.
Ett annat mycket oroande exempel från spelmarknaden är de många rapporter vi har tagit del av på senare tid om omfattande spel på illegala spelautomater. Lotteriinspektionen uppskattar att olagliga spelautomater omsätter ca 5 miljarder kronor i Sverige. Dessa automater är av flera skäl mycket farliga ur spelberoendeperspektiv; de lockar med vinster på hundratusentals kronor, de tillåter mycket höga insatser, uppsikten över automaterna är minst sagt bristfällig och kontrollen är obefintlig. Därmed är de också ofta, vilket är särskilt oroande, tillgängliga för barn- och ungdomar. Bakom de illegala spelautomaterna står i många fall kriminella nätverk som inte drar sig för att använda hot och våld för att förmå näringsidkare att ställa ut automaterna i sina lokaler.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga följande:
Avser statsrådet att verka för att de lagliga spelaktörerna ges tillstånd att erbjuda nya spelprodukter innan pågående översyn av den svenska spelregleringen är klar?
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med de illegala spelautomaterna?