den 19 maj

Interpellation 2004/05:605 av Carl-Axel Roslund (m) till justitieminister Thomas Bodström om kostnaderna för polisbevakning

Evenemang som kan misstänkas leda till bråk eller störning av den allmänna ordningen behäftas ofta med polisbevakning. Fotbollsmatcher, demonstrationer, popgalor, mc-träffar, karnevaler etcetera är exempel på evenemang där polisen ofta gör bedömningen att bevakning i form av polisinsats behövs.

Det går knappast att ifrågasätta polisens bedömning av behovet men obegripligt är deras bedömning av när kostnaderna ska debiteras arrangörerna eller inte. I medierna uttalade sig ett polisbefäl och hävdade att ideella föreningar inte behöver betala kostnaderna medan övriga är skyldiga att göra så @ men kunde, på frågan varför fotbollsklubbar som är aktiebolag slipper betala för bevakningen i samband med fotbollsmatcher, inte svara.

Systemet synes oklart och orättvist. Den som arrangerar demonstrationer som på goda grunder kan antas urarta @ likt den i Göteborg @ slipper betala. En derbymatch i fotboll @ som erfarenhetsmässigt alltid leder till bråk @ slipper också betala, trots att fotbollsklubbarna varje år hanterar summor i storleksklassen hundratals miljoner. Men en mc-träff för motorcykelintresserade i Mellansverige kommer att debiteras 1,7 miljoner för bevakning utförd av 300 (!) poliser. Samtidigt som samma typ av mc-träff i Västervik helt slipper kostnader.

Ett dylikt system @ byggt på så lösa och godtyckliga grunder @ kan inte vara förenligt med vårt svenska system, att alla ska behandlas lika. Klara riktlinjer behövs för när bevakning ska debiteras respektive inte och till vem, men enligt min mening är skydd av allmän ordning en samhällsuppgift som ska bekostas av samhället.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till justitieministern:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klargöra regeringens syn på om det nuvarande godtyckliga systemet är acceptabelt och förenligt med en rättsstat?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klargöra regeringens syn på i vilka fall som det ska vara samhällets och därmed skattebetalarnas skyldighet att upprätthålla ordningen och när det är den enskilde arrangörens?

3. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bringa reda i oklarheterna på detta område och presentera regler så att det blir tydligare än i dag när arrangörer själva ska stå för bevakningskostnader och när det ska finansieras med offentliga medel?

4. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att redogöra för regeringens inställning till den grundläggande frågan om upprätthållandet av trygghet, säkerhet, lag och ordning är en av samhällets grunduppgifter?