den 17 maj

Interpellation 2004/05:598 av Cecilia Wikström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om Taiwans deltagande i internationella organisationer

Hotet mot det demokratiska Taiwan framstår allt allvarligare. Kinas regering uttalar tydligt att man vill införliva Taiwan med fastlandet. Man har deklarerat att man kommer invadera om Taiwan utropar sig självständigt. Med hävandet av vapenembargot bidrar EU och dess medlemsstater, däribland Sverige, till högteknologisk utveckling av Kinas armé.

USA har garanterat Taiwans säkerhet, men oroas av att Kina kan få tillgång till europeisk vapenteknologi. Vi ser att det är USA som värnar frihet och demokrati, medan krämarmentalitet och undfallenhet präglar EU-ländernas, och därmed Sveriges, agerande.

I stället bör Sverige utveckla sina förbindelser med Taiwan. Den svenska representationen i Taipei bör förstärkas politiskt. Representationen visade sig vara ytterst värdefull för att tillvarata de omfattande svenska intressena i Taiwan i samband med den stora jordbävningskatastrofen i september 1999. Sverige bör inom EU medverka till att EU upprättar ett informationskontor i Taipei. Det är i detta sammanhang upprörande att EU-ländernas regeringar, inklusive den svenska, vägrar att utfärda besöksvisum för taiwanesiska medborgare i ledande ställning, samtidigt som företrädare för världens största diktatur besöker Sverige på löpande band. Varje hänvisning till EU-regler är absurd, då sådana inte kan ha tillkommit och upprätthålls utan Sveriges delaktighet och tillstyrkan.

Frågan om människor av kinesiskt ursprung önskar leva i en eller flera statsbildningar kan bara avgöras av dessa människor i fria och demokratiska former. Även om principen om "ett Kina" lever vidare, kan den aldrig med någon automatik ge regimen i Beijing något slags ensamföreträdarrätt. Det saknar den varje demokratisk legitimitet för. Om och när folken i Kina och i Taiwan önskar återförenas kan det endast ske genom att de båda folken i fria och demokratiska former tar ställning för detta.

Så länge Taiwans folk inte är ett självständigt land är dock fullt FN-medlemskap inte möjligt. Däremot bör ön omgående bli observatör. Emellertid ska tilläggas att Kina hotar att invadera Taiwan om en sådan folkomröstning skulle genomföras. Uttalanden av denna typ kan inte accepteras.

Inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik bör Sverige verka för att Taiwan ges en plats i FN, under förutsättning att Taiwans folk väljer att förklara sig suveräna, och under tiden verka för att Taiwan ges observatörsplats i FN. Vidare bör Taiwans folk själva ges möjligheten att avgöra sin framtid genom demokratiska val. Dessutom bör Europa och USA samordna sin politik gentemot Kina och i dialog utforma en gemensam politik i Kinafrågan.

Taiwan har ansökt om observatörsstatus i WHO inför dess kongress i maj. För att inte störa de redan så ansträngda relationerna till Kina har man valt att inte ansöka om medlemskap.

WHO har enligt stadgan som målsättning att uppnå bästa möjliga hälsa för alla människor. Vi lever i en globaliserad värld och pandemier sprider sig över nationsgränserna.

Om Taiwan fortsatt exkluderas kommer landet att utgöra ett hål i världens säkerhetsnät, vilket kan få allvarliga konsekvenser vid utbrott av pandemiska epidemier.

Organisationer som Röda Korset, Röda halvmånen och PLO har erhållit observatörsstatus, men Taiwan har under de åtta år man försökt få tillträde stoppats på grund av kinesiskt politiskt intrigspel. Taiwan är en demokrati med hög teknologisk utveckling och ekonomiskt välstånd. Landet skulle ha mycket att bidra med till WHO. Taiwan är aktiv medlem i både Apec och WTO.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att medverka till att Taiwan får tillträde till WHO.

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta, inom relevanta internationella forum, för att Taiwan ska ges observatörsstatus i FN?