den 11 maj

Interpellation 2004/05:581 av Lars Ångström (mp) till försvarsminister Leni Björklund om riksdagens inflytande och UCAV-projektet

Försvarsutskottet har vid flera tillfällen (bet. 1994/95:FöU4, bet. 1996/97:FöU4, bet. 2001/02:FöU11, bet. 2003/04:FöU6, bet. 2004/05:FöU4) framhållit att riksdagen bör ha ett större inflytande när det gäller utveckling och anskaffning av viktigare materielprojekt.

Vid det senaste tillfället anförde utskottet bland annat (2004/05:FöU4) att:

"Utskottet utgår från att regeringen utvecklar redovisningar och framställningar till riksdagen så att riksdagens inflytande över materielförsörjningen tillgodoses i enlighet med vad utskottet här har anfört. Riksdagen bör således genom formella ställningstaganden godkänna utveckling och anskaffning av viktigare materielprojekt. Som bakgrund till regeringens förslag till riksdagen ska skälen till utvecklingen eller anskaffningen redovisas liksom vilka operativa behov som skall tillgodoses. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna."

Enligt min mening utgör UCAV-projektet (Unmanned Combat Aerial Vehicle) som är tänkt att utvecklas i samarbete med Frankrike, ett utmärkt exempel på ett sådant viktigare utvecklingsprojekt som riksdagen ska ges inflytande över. Utskottet anser, i full enighet över partigränserna, att riksdagen ska ges större inflytande i sådana principiella utvecklings- och anskaffningsfrågor som får en betydande påverkan på Försvarsmaktens operativa effekt och därmed för Sveriges säkerhets- eller försvarspolitik samt för våra möjligheter att med olika typer av förband och system medverka i fredsfrämjande insatser. Regeringen måste därför inför riksdagen redovisa skälen till varför man vill satsa på UCAV liksom vilka operativa behov som ska tillgodoses. Vidare ska bedömda kostnader, konsekvenser för förbandens operativa effekt samt eventuella industriella aspekter belysas. Om regeringen ämnar följa riksdagens hemställan måste denna redovisning och riksdagens ställningstagande naturligtvis ske innan dess att regeringen ingår några som helst förpliktelser eller utfästelser med Frankrike.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till försvarsministern:

Avser ministern att verka för att Sverige ska ingå i ett utvecklingsprojekt av UCAV tillsammans med Frankrike?

Om det finns en sådan ambition, när avser ministern att informera riksdagen om utvecklingsprojektet och möjliggöra ett formellt ställningstagande i enlighet med riksdagens beslut?