den 10 maj

Interpellation 2004/05:578 av Nina Lundström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om journalisters rätt att bevaka FN-möten

Den 4 maj förvägrade FN kontoret, Unog, i Genève ackreditering för taiwanesiska journalister för att bevaka WHA:s möte i Genève den 15@25 maj. Skälet till förvägran anges vara att Taiwan inte är en nation erkänd av FN. World Health Assembly (WHA), är Världshälsoorganisationens (WHO) högsta beslutande organ .

WHO har ansvarat fram till år 2003 för arrangemangen och under 2003 hade taiwanesiska journalister inga problem med att få ackreditering för att bevaka mötet. Enligt artikel 19 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter betonas mediernas frihet: "Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers."

FN har firat World Press Freedom Day nyligen där vikten av journalisters arbete betonats och framhållits som viktiga delar av de demokratiska spelreglerna. Journalisters redskap är ord och bilder och deras yttrandefrihet en grundläggande rättighet. Deras strävande kan stärka oss alla i demokratiska strävanden. World Press Freedom Day uppmärksammade även alla dem som mördats, fängslats och förföljts i rollen som journalister. 56 journalister dog i tjänsten år 2004. 19 saknas och befaras vara omkomna. 124 journalister har fängslats. De för en kamp mot risker och umbäranden i jakten på att söka och berätta om läget i världen. Ett av budskapen från FN:s World Press Freedom Day var att påminna regeringar om artikel 19 i Universal Declaration of Human Rights och journalisters rättigheter att verka. Att FN hyllar journalisters viktiga arbete, samt yttrandefriheten, och samtidigt förvägrar vissa journalister ackreditering till egna möten är därför anmärkningsvärt. Taiwanesiska journalister och medier får inte såsom övriga medier från olika länder söka, motta information och bevaka ett FN-organs möte, trots artikel 19 och alla vackra ord om journalisters viktiga roll i världen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Laila Freivalds följande:

1. Avser utrikesministern att agera med anledning av att WHO:s möten inte kan bevakas av journalister i enlighet med artikel 19 i FN:s Universal Declaration of Human Rights?

2. Vad tänker utrikesministern vidta för åtgärder för att FN samt FN:s olika organ lever upp till de egna deklarationerna om vikten av att journalister ges rätt att söka, ta del av och förmedla information?