den 9 maj
Interpellation 2004/05:573 av Tobias Billström (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om inskränkningar av yttrandefriheten
För några månader sedan debatterade vi yttrandefrihet. Då gällde det om public service-företagen hade rätt att tvinga en journalist att avstå ifrån att på sin fritid blogga om samhällsfrågor.
Ministern utryckte en tydlig ståndpunkt i interpellationsdebatten: "Jag tycker att det är rimligt att en arbetsgivare och en arbetstagare gör upp om sidoaktiviteter utanför jobbet i den mån de kan skada arbetsgivarens intressen, till exempel ett intresse av en karaktär av opartiskhet. Jag tycker till exempel att bolaget har rätt att säga, och det tycker uppenbarligen facket också, att om man är nyhetsreporter på en nyhetsredaktion kan man inte samtidigt sitta i fullmäktige för ett politiskt parti eftersom det skulle skada tilltron till den opartiska nyhetsrapporteringen även om det sker på fritiden."
Om man godkänner, ja till och med finner det rimligt, med den sortens inskränkningar i yttrandefriheten hoppas jag att det i varje fall är en generell regel som är lika för alla och tål jämförelser.
Det förekommer att SR-journalister helt oförblommerat går i förstamajtåg. Är det att värna arbetsgivarens intresse av opartiskhet? Eller är det mindre acceptabelt att blogga än att gå i förstamajtåg?
Jag vill med anledning av ovanstående fråga ministern:
Är kulturministern av den uppfattningen att SR-journalister bör kunna delta i förstamajtåg?