den 4 maj
Interpellation 2004/05:572 av Ulrik Lindgren (kd) till socialminister Berit Andnor om graviditet och alkohol
Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 30 % på tio år. Det är en illavarslande utveckling, som tyvärr även visar sig i statistiken över alkoholkonsumtionen bland gravida kvinnor. I en studie av Mona Göransson, barnmorska (doktorand) och med.dr vid Karolinska Institutet, framgår att många gravida fortsätter konsumera alkohol trots riskerna detta medför för fostret. Studien visar dock att det går att förhindra alkoholkonsumtion under graviditeten om den gravida kvinnan nås av mödravården redan vid tidpunkten för graviditetstestet i stället för som brukligt är i tredje månaden.
Enligt en annan studie vid familjesociala mottagningen på Huddinge sjukhus tycks fler gravida kvinnor än tidigare ha en hög konsumtion. Studien visar att 30 % av de gravida mödrarna konsumerar alkohol under graviditeten. Detta är en studie som jag har gjort och familjesociala mottagningen tar hand om de kvinnor som fångas upp av MVC.
I Sverige beräknas att ett barn på tusen föds med FAS, så kallat fetalt alkoholsyndrom. Det skulle betyda cirka hundra barn om året. När det gäller mindre utvecklade alkoholskador så kallade fetala alkoholeffekter (FAE) finns inga beräkningar gjorda. Dessa skador är svåra att upptäcka då barnet är nyfött, men är desto vanligare än de tydliga FAS-skadorna.
Det diskuteras huruvida tvångslagstiftningen behöver förändras. Det bör finnas en möjlighet till tvångsvård i de fall en gravid kvinna @ trots erbjudanden om hjälp @ fortsätter att konsumera skadliga mängder alkohol. Norge har en sådan möjlighet till tvångsvård.
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att gravida ska få rådgivning i tid om alkohol och droger i övrigt?
Avser statsrådet att ta initiativ till en förändrad tvångslagstiftning för missbrukare för att som en sista möjlighet även kunna tillgripa tvångsvård av missbrukande gravida?