den 4 maj
Interpellation 2004/05:570 av Kalle Larsson (v) till utrikesminister Laila Freivalds om situationen i Eritrea
I dag firas Pressfrihetens dag. Sverige är internationellt sett ett privilegierat land när det gäller pressfriheten. På många håll i världen är pressfriheten undertryckt. Ett av de länder där den är mycket illa ansatt är Eritrea. Men undertryckandet av pressfriheten är inte det enda exemplet på maktmissbruk som förekommer i landet.
Det är väl känt att det eritreanska domstolsväsendet är under all kritik och grundas på godtycke i stället för en korrekt behandling av de anklagade. Regimen har inrättat specialdomstolar, där de anklagade döms utan att ha tillgång till försvarsadvokat och dit inga vittnen kallas. Rättegångarna är inte heller offentliga. De eritreanska domstolarna strider mot allt vad internationell standard heter när det gäller rättssäkerhet.
I januari avled Kefle Jesus av vanvård i eritreanskt fängelse, med största sannolikhet falskeligen anklagad för att ha mördat en släkting.
I mer än tre år har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaac suttit fängslad utan rättegång i Eritrea. Enligt vissa uppgifter hålls Dawit Issac inte bara i fängsligt förvar av den eritreanska regimen. Han är dessutom tvingad till hårt straffarbete.
Vänsterpartiet har tidigare i motioner, interpellationer och frågor tagit upp det eritreanska rättssystemet och Dawit Isaacs fall. Sverige har dragit in bistånd till Eritrea @ allt bistånd med undantag för ett mindre forskningsbistånd.
Det som återstår att göra i dag för att förmå den eritreanska regimen att inordna sig bland de länder som respekterar mänskliga rättigheter och börjar skapa ett rättssäkert domstolväsen är att försöka förmå andra EU-länder att dra in det bistånd man givit till Eritrea.
Med anledning av det öde som drabbade Kefle Jesus finns det all anledning för Sverige att hysa misstro mot det eritreanska rättssystemet och fångvården. Bristen på demokrati, den bristande respekten för mänskliga rättigheter och den stora rättsosäkerheten är inte bara en fråga för Sverige. Det är en fråga för det internationella samfundet @ inte minst Europeiska unionen.
Jag vill fråga utrikesministern:
1. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta inom EU när det gäller den bristande demokratin, den bristande respekten för mänskliga rättigheter och den stora rättsosäkerheten i Eritrea?
2. Vilka ytterligare åtgärder avser utrikesministern att vidta för att förmå den eritreanska regimen att försätta Dawit Isaac på fri fot?