den 28 april

Interpellation 2004/05:561 av Else-Marie Lindgren (kd) till försvarsminister Leni Björklund om propositionen om samhällets säkerhet och sårbarhet

Inför försvarsbeslutet 2004 fördes diskussionen på ett tidigt stadium om att man önskade ta ett samlat grepp omkring både vårt framtida försvar och det civila försvaret. Statsrådet uttryckte emellertid att det i brist på tid och givet arbetets omfattning inte var möjligt att få fram två så stora propositioner samtidigt till riksdagen för behandling. Den civila försvarspropositionen som nu kallas proposition om samhällets säkerhet och sårbarhet ska läggas fram under hösten 2005.

Frågor som rör landets och samhällets säkerhet är viktiga för lång tid framöver och måste enligt min mening därför bygga på en bred överenskommelse över partigränserna. Därför är Försvarsberedningens arbete av fortsatt stor betydelse.

På många områden pågår en febril verksamhet när det gäller hur vi ska kunna förbättra samhällets krishanteringsförmåga, bland annat inriktar försvarsindustrin nu sin verksamhet mot nya områden inom samhällets säkerhet.

Ett stort antal utredningar har blivit tillsatta av regeringen både före och efter de sista stora katastroferna som drabbat vårt land. Enligt riksdagens utredningstjänst pågår bland annat följande utredningar som rör civil krishantering och som inte blivit föremål för behandling

Försvarsberedningen har fått i uppgift att ta fram en samlad strategi för Sveriges säkerhet, samt att lämna underlag till propositionen om samhällets säkerhet och sårbarhet. Detta ska vara klart till den 15 september 2005. Enligt uppgift kan flera av utredningarna komma att få förlängd utredningstid. Det råder alltså stor osäkerhet huruvida allt nödvändigt underlag kommer att finnas tillgängligt för Försvarsberedningen inom rimlig tid.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet följande:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Försvarsberedningen ska kunna hinna lämna en väl underbyggd rapport med bred politisk förankring inom given tidsram?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att propositionen om säkerhet och sårbarhet ska kunna läggas fram för riksdagen under hösten 2005?