den 19 april

Interpellation 2004/05:537 av Karin Granbom (fp) till statsrådet Lena Hallengren om kvalificerad yrkesutbildning

Mellan 1985 och 2002 minskade antalet jobb inom tillverkningsindustrin i Sverige med ungefär 180 000. De senaste två åren har 3 000 industrijobb lämnat Sverige varje månad, trots att industrikonjunkturen varit uppåtgående. Skulle nedgången fortsätta i denna takt kommer svensk industri att vara borta om 25 år. Detta måste motverkas på olika sätt. Ett sätt att stå stark i konkurrensen är att ha välutbildad arbetskraft.

Inom de närmaste åren kommer vi att se stora pensionsavgångar. Personer med stor arbetslivserfarenhet och specialistkompetens kommer att lämna arbetslivet. Tillverkningsindustrin, som är den främsta motorn i svensk ekonomi, upplever svårigheter att ersätta skickliga yrkesarbetare och produktionsnära tjänstemän.

Ungdomar väljer i dag i hög grad inte gymnasieutbildning med tanke på kommande arbetsliv. Dessutom är utbudet av yrkesinriktade utbildningar mycket begränsat. Gymnasievalen och utbildningarna matchar inte näringslivets efterfrågan.

Kvalificerade yrkesutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform som syftar till att möta behovet av kvalificerad, yrkesutbildad arbetskraft. En mycket hög andel, 85 %, av dem som genomgått en kvalificerad yrkesutbildning har fått jobb eller startat eget företag. Regeringen har tilldelat medel för 12 500 årliga utbildningsplatser. Dessa platser är sedan två år tillbaka fullt utnyttjade.

Antalet ansökningar för att starta kvalificerade yrkesutbildningar som bedömdes uppfylla uppställda kvalitetskrav översteg vida resurserna förra året. Många utbildningar som skulle ha lett till att personer kom i arbete kunde aldrig starta. Eftersom Östergötland är mitt hemlän ger jag nedan ett exempel på dagens situation:

I dag bedrivs cirka tio kvalificerade yrkesutbildningar i länet. I snitt börjar 85 % av studenterna efter genomförd utbildning arbeta. Hösten 2004 lämnades det in ansökan om att få starta tolv nya utbildningar samt omansökan av tre utbildningar. I december kom beskedet att enbart fyra utbildningar godkänts för fortsatt hantering.

I Östergötland finns 23 % av de förvärvsarbetande inom tillverkningsindustrin. Drygt 50 % av dem som jobbar i tillverkningen eller med produktionsnära tjänster är äldre än 50 år. Beräkningar visar att nyrekryteringsbehovet om fem till tio år kommer att ligga runt 800 personer per år.

Mot denna bakgrund frågar jag:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att mildra kompetensproblem vid nyrekrytering inom industrisektorn när 40-talisterna går i pension?

Vilka planer har statsrådet för framtida kvalificerad yrkesutbildning?