den 19 april

Interpellation 2004/05:535 av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om konstnärliga högskoleutbildningar

Kultur "suger". Det är bra, inte minst därför att kultur både är @ och ger @ tillväxt.

Intresset för de konstnärliga högskoleutbildningarna inom teater, musik, konst, dans och film ökar, men antalet fasta jobb inom den kulturskapande sektorn minskar. Denna trend lär fortsätta.

Många kulturskapare måste försörja sig som frilansare, det vill säga bli egna företagare, något de sällan får några praktiska verktyg för under sin mångåriga utbildning.

Många studenter tror att konstnärlig kvalitet i sig är tillräckligt säljande. Men så är det sällan. Baskunskaper i juridik, elementär bokföring, skatter, egen marknadsföring, avtalsskrivande och försäljning är i dag ofta nödvändiga för att kunna överleva som kulturskapare.

Men i vilken utsträckning lärs sådant ut på de konstnärliga utbildningarna?

Jag har bett Riksdagens utredningstjänst att undersöka detta och resultatet är tämligen magert.

En yrvaken insikt finns på några håll, men fortfarande handlar det om att studenten, efter 3@4 års kvalificerad konstnärlig fördjupning, får en eller möjligen ett par "överlevnadsveckor", som inte sällan mest verkar gå ut på hur man söker stipendier och bidrag.

Stockholms musikpedagogiska institut har "sporadiska inslag av marknadsföring till studenterna, men ingen bokföring". Kungliga Konsthögskolan (KKH) har en grundläggande ekonomikurs på två dagar (!) som dock inte är obligatorisk. Så här svarar till exempel KKH på frågan från Riksdagens utredningstjänst:

"En av våra stora svårigheter i arbetet med de yrkesförberedande kurserna har varit att budgeten för de yrkesförberedande kurserna varit liten. I budgetarbetet har man, då man tvingats göra nedskärningar, vid beslut prioriterat de konstnärliga kurserna före yrkesförberedande kurser."

Lika magert är det inom Konstfack och flera andra konstnärliga högskoleutbildningar.

Men arbete kommer i allt högre utsträckning att bli något som vi själva måste skapa, det gäller i synnerhet för konstnärliga och kreativa yrken. I annat fall väntar kanske arbetslöshet eller omskolning.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky:

Vad är ministern beredd att göra för att baskunskaper i entreprenörskap och ekonomi ska få betydligt större utrymme i de konstnärliga högskoleutbildningarna?