den 18 april
Interpellation 2004/05:522 av Agneta Lundberg (s) till statsrådet Morgan Johansson om alkohol och gravida kvinnor
Den ökande alkoholkonsumtionen oroar mig och många andra. Vi har i dag stora bekymmer i vårt samhälle som är direkt alkoholrelaterade. Nämnas kan det ökade antalet alkoholrelaterade sjukdomar, ökad brottslighet, barn som far illa på grund av alkoholmissbruk i hemmet och så vidare. Tyvärr kan listan göras lång.
När alkoholkonsumtionen går ned i åldrarna, samtidigt som den ökar generellt, innebär det också att antalet gravida kvinnors drickande ökar.
Att alkohol är fosterskadande är ingen ny kunskap. Det finns beskrivet redan sedan antikens början. I början på 1970-talet beskrevs sambandet mellan tillväxthämning och alkoholexponering under graviditet. I en klassisk artikel från 1973 beskrev Jones och Smith skadeeffekterna av alkohol på fostret och termen fetalt alkoholsyndrom (FAS) myntades.
Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och i dag finns ett starkt vetenskapligt stöd för att alkohol stör den invecklade process som pågår under fosterutvecklingen, med risk för påverkan på graviditetsutfallet, barnets kognitiva funktioner, beteende och organutveckling.
I stort sett alla kvinnor i Sverige kommer i kontakt med MVC, mödravårdscentralen, som därför får en central roll när det gäller att förebygga eller lindra fosterskador på grund av alkoholbruk. Det är därför viktigt att barnmorskorna har en beredskap och kunskap för dessa frågor i dag.
Jag anser att åtgärder måste vidtas för att i möjligaste mån skydda det ofödda barnet från skador på grund av alkoholbruk.
Ett sätt är att man, obligatoriskt genom AUDIT-metoden, frågeformulär, skaffar sig kunskap om hur alkoholkonsumtionen är hos den gravida kvinnan. Ett komplement till detta kan vara en så kallad timeline, som är en kartläggning av kvinnans alkoholkonsumtion dag för dag från den dag hon blivit gravid.
Detta förfaringssätt har, där det använts, visat sig vara mycket effektivt då det många gånger medvetandegjort kvinnan om hennes alkoholkonsumtion.
Ytterligare en åtgärd är att, till skillnad från i dag då kvinnan skrivs in vid 10:e graviditetsveckan, skriva in henne tidigare för en mindre ingående information där just alkoholkonsumtionen tas upp.
När det gäller Socialstyrelsens kunskap om vilken alkoholkonsumtion gravida kvinnor har finns det i dag en brist, då denna del i det nu befintliga inskrivningsformuläret av den gravida kvinnan inte ska inrapporteras till myndigheten.
Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att sätta fokus på denna angelägna fråga och för att förebygga fosterskador på grund av alkoholbruk?