den 15 april
Interpellation 2004/05:517 av Hans Backman (fp) till näringsminister Thomas Östros om avvecklingen av kärnkraften
Det är 25 år sedan svenskarna röstade om kärnkraften. Regeringens energipolitik bygger på folkomröstningsresultatet från 1980. Men sedan dess har flera helt avgörande faktorer förändrats. Det stora energipolitiska vägval som vi i dag står inför kan sammanfattas: Antingen väljer vi ökade koldioxidutsläpp eller så väljer vi att behålla kärnkraften. Under åren har också svenskarnas inställning till kärnkraft förändrats och blivit mer positiv.
Sveriges elproduktion bygger på vattenkraft och kärnkraft som nästan inte ger några koldioxidutsläpp alls. Sverige är ett av de i-länder som har lägst utsläpp av klimatpåverkande gaser. Det märkliga är att den socialdemokratiska regeringen ändå verkar vara fast besluten att överge denna produktionsstruktur för att i stället öka koldioxidutsläppen, de utsläpp som resten av världen är i full färd med att bekämpa. Nu senast har regeringen beslutat om att stänga Barsebäck 2.
Regeringens ena mål med energipolitiken är att minska klimatpåverkan genom att inte förbränna fossila bränslen. Samtidigt försöker regeringen nå upp till energipolitikens andra mål. Målet att avveckla kärnkraften, den elproduktion som inte ger några koldioxidutsläpp. Detta trots att det inte finns fullvärdiga alternativ till kärnkraften.
Sverige har redan bristande produktionskapacitet av el. Att i det läget driva en linje som innebär att befintlig produktion ska ställas av slår hårt mot bland annat den svenska basindustrin. Landets viktiga skogs- och stålföretag är också oroade.
När elbrist uppstår så blir Sverige tvunget att importera el från bland annat kolkraftverk i Danmark, Tyskland och Polen. Detta resulterar i att både miljön och samhällsekonomin blir förlorare.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till näringsminister Thomas Östros:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska utsläppen av koldioxid i Sverige i samband med att kärnkraftverk stängs?
Vad avser ministern att göra för att stävja den oro som företag inom de för Sverige så viktiga basindustrierna känner inför en avveckling av kärnkraften?