den 5 april

Interpellation 2004/05:508 av Anders Wiklund (v) till justitieminister Thomas Bodström om arbetsmiljöbrott

Mellan åren 2001 och 2004 dog 33 industriarbetare på jobbet. I 19 fall har polisens utredningar lagts ned utan att åtal väckts. I 7 fall pågår ännu utredningar. Denna uppgift kommer ifrån tidningen Dagens Arbete.

Den rättsliga prövningen av misstänkta arbetsmiljöbrott har brister. Detta gäller både kunskap och resurser inom rättsväsendet. Utlovad lagstiftning dröjer också när det gäller företagsbot. I dag gynnas företag med otydlig ansvarsfördelning bland chefer, där finns det sällan någon ansvarig när en olycka händer.

En effektivare företagsbot med högre belopp innebär att även företag med otydlig delegationsordning kan få ett straff. Företagsbot bör alltid tillämpas när Arbetsmiljöverkets föreskrifter inte följs. Detta vore ett viktigt budskap till de drabbade och övriga anställda hur samhället ser på vikten av arbetsmiljöansvar. Det är också en viktig indikator för ägare att uppmärksamma gentemot företags- och verksamhetsledningar, för företaget gentemot kunder och allmänhet.

Polis och åklagare måste också ges en bättre utbildning och organisation för att kunna utreda arbetsolyckor inom rimlig tid med hög kvalitet. Arbetsolyckor har många olika bakgrunder och förklaringar även om lagen tydligt utpekar arbetsgivaren ett arbetsmiljöansvar. Detta kräver kunnig personal inom rättsväsendet som känner stöd för sitt arbete från högsta ledning.

"Det handlar om att man skall göra det möjligt att införa straffansvar för juridiska personer. Som vi har inhämtat pågår det nu ett propositionsskrivande om detta."

Detta sade statsrådet Sahlin i en interpellationsdebatt den 20 mars 2001 (protokoll 2000/01:82) gällande åtgärder som innebär att en bättre rättslig prövning sker av arbetsplatsolyckor, dels att Sahlin avsåg att vidta några åtgärder så att företagsbot används oftare när Arbetsmiljöverkets föreskrifter inte följs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

1. Avser statsrådet att vidta åtgärder som kvalitativt förbättrar rättsväsendets prövning och hantering av arbetsolyckor?

2. Avser statsrådet att leverera utlovad proposition om effektivare företagsbot?