den 30 mars

Interpellation 2004/05:503 av andre vice talman Kerstin Heinemann (fp) till statsrådet Ylva Johansson om försäljning av receptbelagda läkemedel på Internet

Den största delen av de godkända läkemedlen är receptbelagda på grund av att de är avsedda för behandling av sjukdomar som kräver läkarkontakt för diagnostik och behandling. Läkemedel, godkända i Sverige, som är förskrivna på recept av en legitimerad läkare inom EU får säljas av EU-baserade Internetapotek.

Sedan tre@fyra år erbjuds dock den svenska befolkningen att inhandla receptbelagda läkemedel på Internet utan läkarkontakt. Några Internetapotek anger felaktigt att de läkemedel som säljs är receptfria. Andra anger att EU-läkare utfärdar recept efter online-konsultation. Nivån på denna så kallade konsultation framgår exempelvis av att för bantningsmedlet Reductil efterfrågas endast blodtryck och eventuell graviditet och amning. Detta är anmärkningsvärt eftersom Reductil inte får användas vid samtidig förekomst av en lång rad sjukdomar på grund av risk för allvarliga komplikationer.

De produkter som erbjuds är framför allt läkemedel mot erektil dysfunktion, bantningsmedel, rökavvänjningsmedel samt antidepressiva läkemedel.

Att en person kan börja använda ett läkemedel som är olämpligt för honom eller henne på grund av förekomst av vissa andra tillstånd eller annan läkemedelsbehandling medför risk för allvarliga biverkningar. Vissa bantningsmedel som erbjuds innehåller efedrin och är inte godkända i Sverige. De har nyligen förbjudits i USA på grund av att de framkallat hundratals dödsfall. I Sverige avled en kvinna sommaren 2004, troligen som följd av användning av ett medel som innehöll efedrin. Fri tillgång till bantningsmedel är också ett stort problem för unga människor med ätstörningar som anorexi. Egenbehandling av allvarliga sjukdomar som depression med självmordsrisk skjuter upp korrekt diagnostik och behandling. Dessutom kräver sjukdomen psykosocialt omhändertagande.

Det pågår en omfattande förfalskning av läkemedel i världen varför det saknas garanti för att det man beställer innehåller vad som sägs. Preparaten kan innehålla felaktiga doser av läkemedlet, andra läkemedelssubstanser eller skadliga föroreningar.

En patient som skadas av läkemedel som inköpts via Internet saknar helt det skydd som patientförsäkringen och läkemedelsförsäkringen innebär. Slutligen är kostnaderna för läkemedlen mycket höga jämfört med reguljärt inköpta läkemedel även om de inte är subventionerade.

Sammanfattningsvis anser jag att den aktuella handeln är ett avsevärt problem eftersom den innebär stor risk för skada på enskild person.

Läkemedelsverket har anmält flera av de aktuella företagen till polismyndigheten som dock har nedprioriterat ärendena och avskrivit dem.

Ett skäl som anges är att ärendena inte går att utreda. Detta är märkligt, bland annat eftersom namngivna svenska medborgare har presenterats som medarbetare på ett par hemsidor och att boxadresser i Sverige framgår på hemsidorna. Även rikskriminalen har kontaktats som dock har meddelat att brott mot läkemedelslagen ligger längst ned på prioriteringslistan.

Jag vill med hänvisning till ovanstående fråga vård- och omsorgsminister Ylva Johansson följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra den farliga och olagliga Internethandeln med läkemedel?