den 22 mars

Interpellation 2004/05:487 av Camilla Sköld Jansson (v) till vice statsminister Bosse Ringholm om folkomröstning om förslaget till nytt EU-fördrag

Det behövs en debatt om vart EU är på väg. Folket måste ha något att säga till om när det gäller maktfördelning och unionens framtida dagordning som formuleras i förslaget till EU-konstitution. Att det enbart skulle handla om smärre förändringar motsägs av det faktum att flera EU-länder låter arrangera folkomröstningar.

Om förslaget blir verklighet förändras maktbalansen radikalt. Alltmer makt förs över till unionen och de nationella parlamenten får mindre att säga till om. Majoritetsbeslut utan vetorätt blir huvudregel, EU får möjlighet att, utan fördragsändring, ta till sig ytterligare beslutsmakt och det slås fast att EU-rätt alltid går före nationell rätt. Vidare fördragsfäster man en ambition om att skapa ett gemensamt försvar.

Nätverket folkomröstning.nu har samlat in omkring 120 000 namn för en folkomröstning om EU:s konstitution. Det visar att det finns en stark folklig opinion som aktivt kräver att få diskutera och avgöra hur EU ska utvecklas. Opinionsmätningar bekräftar detta, enligt en undersökning från FWS, ett bolag inom Temogruppen, är det endast drygt 10 % av väljarna som stöder att frågan avgörs utan vare sig folkomröstning eller mellanliggande val.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

1. Avser vice statsministern, efter att ha sett folkets remissvar, att ta initiativ till en folkomröstning om EU:s konstitution?

2. Avser vice statsministern att ta några initiativ för att hänskjuta den svenska ratificeringen till efter nästa riksdagsval?