den 16 mars
Interpellation 2004/05:472 av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Lena Hallengren om politiska ungdomsförbund
Året 2005 har kantats av skandaler kring de politiska ungdomsförbunden. Både SSU (Socialdemokratiska Ungdomsförbundet) och Ung Vänster (Vänsterpartiets ungdomsförbund) har blivit ifrågasatta av granskande medier för att uppge felaktiga medlemsantal. Diskussionen om moderna reformer av bidragsutdelning till de politiska ungdomsförbunden har därför åter tagit fart.
De politiska ungdomsförbunden är en fantastisk plattform för att samla, skola och slussa framtida generationer till aktivt politiskt ansvar. De behövs i ett vitalt politiskt klimat för att stimulera diskussion, debatt och dispyter mellan olika åsiktslinjer i svensk idéutveckling.
Tillsammans med olika gräsrotsgrupper, frivilligorganisationer och enskilda människors kraft utgör de kuggen för att skapa en hållbar demokrati. Vill vi ha en levande demokrati behöver vi satsa på politisk mångfald inom demokratins ramar.
Offentligt stöd till politiska partier och ungdomsorganisationer är därför en förutsättning för att de ska ha chans att verka på jämlika villkor.
De politiska ungdomsförbunden har två huvudfunktioner. Den ena är att vara partiernas länk till ungdomar. Den andra är att utgöra ett forum för unga människor som vill engagera sig politiskt i samhällsdebatten.
I dag ges det nuvarande stödet till de politiska ungdomsorganisationerna utifrån hur många medlemmar de har, vilket genom åren skapat en grogrund för fusk som kulminerade i bidragsskandalerna i början av 1990-talet.
Ju fler medlemmar, desto mer bidrag samtidigt som samhället med rätta aldrig kan kolla medlemsregistrens trovärdighet utifrån grundlagens anonymitetsskydd att inte registrera människors politiska åsikter.
I riksdagen har Folkpartiet liberalerna under flera års tid verkat för att reformera systemet. I stället för medlemsantal borde stödet till de politiska ungdomsförbunden utgå från den mandatfördelning som partierna har i riksdagen. Så sent som under 1990-talet diskuterade de politiska ungdomsförbunden en reform av system men det gav dessvärre inget konkret resultat.
Norge har redan ett sådant system. Genom att införa ett sådant system i Sverige skulle det stoppa bidragsfusket som nu senast uppmärksammats hos bland annat SSU och Ung Vänster.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern följande:
Är statsrådet beredd att snarast lägga fram ett förslag om att reformera bidragssystemet till de politiska ungdomsförbunden och övergå till ett mandatbaserat bidragssystem?
Avser statsrådet att snarast tillsätta en fristående kommission med uppdrag att utreda fusket med bidrag hos politiska ungdomsförbund?
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Ungdomsstyrelsen ska intensifiera kontrollen av de statsbidrag som utbetalas till de politiska ungdomsförbunden?