den 9 mars
Interpellation 2004/05:452 av Cecilia Wigström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om Sveriges stöd till Vitryssland
Vitryssland är den enda kvarvarande diktaturen i Europa. I oktober 2004 hölls parlamentsval och en folkomröstning om avskaffandet av den begränsning som innebär att en president bara kan inneha posten under två mandatperioder. Inte oväntat röstades inga oppositionella in i parlamentet och Lukasjenko vann folkomröstningen med stor majoritet. Det innebär sålunda att resultatet i folkomröstningen öppnar för obegränsad tid vid makten för Vitrysslands diktator.
OSSE riktade anklagelser om valfusk både vad gäller parlamentsvalet och folkomröstningen. Efter valet har förtrycket ökat: Fackligt engagerade har gripits för att ha hållit möte hemma och ett nytt presidentdekret mot människohandel håller på att tas fram med förslag om ökad kontroll av människor som vill arbeta eller studera utomlands.
EU och Vitryssland
Från och med maj 2004 blev Vitryssland ett av EU:s nya grannländer efter det att de nya medlemsländerna trätt in i unionen. Eftersom Vitryssland utvecklats mot en diktatur har EU sedan 1997 lagt det ingångna partnerskaps- och samarbetsavtalet på is och landet deltar inte fullt ut i den nya grannskapspolitiken. Eftersom utvecklingen stadigt går åt fel håll i Vitryssland är det inte sannolikt att Vitryssland inom en snar framtid kommer att omfattas av programmet. Samtidigt är vi medvetna om att den internationella isoleringen av den vitryska politiska ledningen lätt leder till en isolering av hela landet och därmed försvårar en förändring.
EU är en viktig aktör i tillskapandet av en utveckling i demokratisk riktning i Vitryssland. I slutsatserna från EU-toppmötet den 16@17 december uttalar Europeiska rådet att EU ska stödja demokratiutvecklingen i Vitryssland. Av detta följer emellertid inte att EU formulerat några nya målsättningar eller något program för Vitryssland. Folkpartiet menar dock att EU:s relation till Vitryssland måste ses över och att det är viktigt att det engagemang för demokratiutvecklingen som EU:s stats- och regeringschefer uttalat följs upp av en konkret handlingsplan. I den strategin bör till exempel ingå upprättandet av ett EU-kontor i Minsk, genom vilket stöd till organisationer som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter kan kanaliseras.
Sveriges stöd till studentutbyte
Vi lever i en globaliserad värld, där värden som demokrati och frihet sprids även till jordens mörkaste hörn. Ett sätt att sprida demokrati är att skapa möjligheter för människor att studera i ett annat land för att utbyta erfarenheter, idéer och värderingar. En viktig byggsten i detta arbete är Svenska institutets så kallade Visbyprogram där studenter från bland annat Vitryssland har möjlighet att på kort- och långtidsstipendier resa till Sverige för att gå kurser i demokrati, mänskliga rättigheter och internationella relationer. Studenterna erhåller därmed en unik erfarenhet att få en inblick i demokratisk samhällsbyggnad. Erfarenheter som de vitryska studenterna i sin tur kan föra vidare till det vitryska samhället.
Emellertid har regeringen under de senaste fyra åren konsekvent dragit ned på anslagen till långtidsstipendier för studenter från Vitryssland, Ryssland och Ukraina. Detta i en tid då omvärldens tydliga stöd för demokrati och mänskliga rättigheter, framför allt till det vitryska samhället, är viktigare än någonsin tidigare.
Slopa egeninsatsen för svenska organisationer som verkar i diktaturer
Vad Vitryssland behöver i det här läget är ökade satsningar på demokratiutveckling. I stället har det motsatta skett. Från och med 2004 försämras villkoren för det svenska demokratibiståndet till Vitryssland då Vitrysslandsprogrammet avskaffades. Det innebar att svenska föreningar fick möjlighet att tillsammans med vitryska samarbetspartner genomföra demokratifrämjande projekt med full finansiering från Sida. Utvärderingen visade att många kontakter hade upparbetats mellan svenska och vitryska ideella organisationer sedan programmet började. Trots det ökande förtrycket i Vitryssland avskaffades programmet och föreningar måste nu, i likhet med föreningssamarbeten med andra länder, betala 10 % av projektens omsättning.
Detta har inneburit att vissa organisationer avbrutit sitt biståndssamarbete med landet. Folkpartiet anser att den så kallade egna insatsen för enskilda organisationers demokratiprojekt i diktaturregimer som Vitryssland helt bör tas bort.
Den svenska vapenimporten
I TV 4:s samhällsmagasin Kalla Fakta måndagen den 7 mars framkom återigen att Sverige importerar krigsmateriel från Vitryssland. Vid flera tillfällen har svensk militär flugit till Vitryssland och köpt lasersikten till den svenska armén. Det är svårt att tänka sig en mindre lämplig handelspartner till Sverige än Vitryssland och att just Vitryssland har en så exklusiv vapenutrustning som tvingar oss att importera krigsmateriel därifrån. Handelsutbytet visar på en skrämmande okunnighet om den vitryska diktaturen.
Med anledning av det ovan sagda vill jag ställa följande frågor till utrikesministern:
1. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att en handlingsplan med konkreta satsningar på demokratiutveckling i Vitryssland ska utarbetas på EU-nivå?
2. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att stödja ett ökat studentutbyte, framför allt utbytet från Vitryssland till Sverige, så att fler långtidsstipendier kan inrättas?
3. Hur avser utrikesministern att verka för att underlätta enskilda organisationers arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i diktaturer i allmänhet och Vitryssland i synnerhet?
4. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att mänskliga rättigheter, särskilt press- och mötesfrihet, ska respekteras i Vitryssland?
5. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att den svenska vapenimporten från Vitryssland ska upphöra?