den 7 mars
Interpellation 2004/05:443 av Karin Pilsäter (fp) till statsrådet Ulrica Messing om Nynäshamns infrastruktur
Nynäshamn och Södertörn har fantastiska möjligheter. Det gäller att regeringen nu inte kväser dessa, utan låter den framtidstro som kan skapas ges praktiska förutsättningar genom avgörande infrastrukturinvesteringar och bättre generella villkor för företagande i regionen. Omstruktureringen och neddragningarna inom försvaret är nödvändiga. Det går aldrig att kedja fast företags verksamheter, vare sig i tid eller rum. Det är inte omlokaliseringar, subventioner eller särskilda stödåtgärder som är framtiden. Goda villkor för det nya att växa fram, de nya företag som kan ersätta dem som försvinner.
Nynäshamns kommun har på mycket kort tid drabbats av en rad stora nedläggningar, där flyttning och neddragning av verksamheterna vid Berga Örlogsskola och Musköbasen utgör ett betydande tapp av kvalificerade jobb. Ericssons besked om neddragning av verksamheten för ca 450 personer, varav flertalet specialiserade och kvalificerade, är ett stort slag för Nynäshamn och östra Södertörn.
Regeringen måste nu, utan ytterligare dröjsmål, ta sitt ansvar också för Nynäshamn som den senaste tiden drabbats hårt av Ericssons och försvarets nedläggningar.
Nynäshamn, och Södertörn, behöver inga särskilda subventioner eller stödåtgärder. Det behövs bara en, jämfört med andra, hyggligt rättvis behandling från statsmakten.
När Saab hotas, läggs vägplaner för hela landet om för att kunna skapa fungerande infrastruktur i Västsverige. Det är inte längre från Trollhättan till Göteborg än vad det är från Nynäshamn till Stockholm. Trots detta har regeringen uppvisat ett totalt ointresse för hur kommande försvarsnedläggningar drabbar sårbara småkommuner i Stockholmsregionens utkanter med dramatiska förluster av jobb. I Nynäshamn försvinner på mycket kort tid vart femte jobb. När staten inventerar varje möjlighet att stödja hårt drabbade kommuner ute i landet måste rimliga insatser nu också göras för Nynäshamn.
Järnvägen till Nynäshamn firade nyligen 100-årsjubileum. Restiden har på 100 år förlängts med ett par minuter. Sträckans sex mil passeras, när det fungerar!, på samma dryga timme som de 18 milen mellan Skövde och Göteborg i dag tar.
Enligt Vägverket hade väg 73, även kallad Dödens väg, varit utbyggd för länge sedan om den hade legat i vilket annat län som helst. Dessa två infrastrukturinvesteringar, som alltså hade varit självklarheter varsomhelst annars i landet, är helt avgörande för att andra utvecklingssatsningar ska kunna genomföras med gott resultat.
I stället har dessa investeringar dragits i långbänk av regeringen; är det inte pengarna som saknas eller flyttats till någon annan politiskt mera angelägen satsning i någon annan del av landet, så är det Miljödepartementet som sinkar miljöprövningen.
På samma sätt sinkas utvecklingen av Norvik av den statliga länsstyrelsen, som ställer hårdare krav än motsvarigheten i till exempel Göteborg.
Uthamnen i Norvik blir en fantastisk möjlighet för Nynäshamn och Södertörn. Ett utvecklingsstråk mellan Stockholm och Nynäs kan få ny fart. Den innebär att en avsevärd förbättring av miljöskyddet i vår unika skärgård kan komma till stånd, liksom att miljöstörande och miljöskadlig verksamhet i Stockholms stadskärna kan minskas, liksom mycket tung lasttrafik i innerstaden. Väg 73 och järnvägen är ett nödvändigt villkor, men det faktum att Miljöpartiet i Stockholms stad blockerar frågan är oacceptabelt. Regeringen måste ta ansvar för regionen, utvecklingen för jobb och företagande såväl som för miljöskydd och minskad miljöförstöring genom att tillse att blockeringen av Norvik hävs.
Det behövs ett fungerande helikopterstöd @ i civil eller militär regi @ tillgängligt i kustläge på Södertörn för att kunna agera i händelse av olyckor och katastrofer, enligt Sjöfartsverket. För att inte riskera ytterligare kapitalförstörelse, vilket har hänt förr!, måste Berga användas för detta ändamål. Berga är den enda plats där man med befintliga investeringar kan landa i såväl mörker som dåligt väder.
Försvaret lämnar nu stora områden i skärgården. Förutsättningarna för Landsort som attraktivt besöksmål och en möjlighet för en växande turistnäring är stora. Fortet är det enda i sitt slag som är lämpligt och användbart som museum. När försvaret lämnar dessa områden måste möjligheten till företagande beaktas när marken avyttras.
Givetvis måste landstinget och övriga länsmyndigheter ändra synsätt och i stället för att centralisera alltmer verksamhet till länets centrum pröva var verksamhet kan decentraliseras. Vid etablering av ny statlig verksamhet eller mer omfattande omstrukturering bör även kommuner som Nynäshamn få sin lämplighet som lokaliseringsort prövad.
För en vecka sedan gick överklagandetiden för arbetsplanen för väg 73 ut. Näringsdepartementet måste nu låta arbetet med att bearbeta dessa överklaganden ha absolut högsta prioritet, så att arbetet kan påbörjas i september. Sak samma gäller utbyggnaden av perronger och mötesplatser på järnvägen. Prioritering av anslagen måste ske på ett sådant sätt att dessa, sedan tidigare så många gånger uppskjutna, projekt verkligen verkställs.
Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsrådet: