den 4 mars

Interpellation 2004/05:440 av Håkan Larsson (c) till statsrådet Ulrica Messing om fjällräddningen efter garnisonsnedläggningen

Med nedläggningen av Östersunds garnison försvinner också den mycket effektiva räddningshelikoptern @ Superpuman @ som är stationerad på F 4 på Frösön. Detta riskerar att allvarligt försämra fjällräddningen.

Superpuman är stor, stark och har en väl fungerande vinsch, vilket är av stort värde i akuta räddningssituationer. Likaså har Superpuman utomordentliga möjligheter till belysning av marken, något som självfallet är av mycket stor betydelse vid räddningsaktioner i Jämtlands- och Härjedalsfjällen under mörker och vintertid.

När försvarets räddningshelikopter lämnar Jämtland återstår polisens egen helikopter. Denna är avsevärt mindre och den vinsch som finns får inte personalen använda på grund av att de saknar utbildning för detta. Rikskriminalen i Stockholm har inte kunnat ge något besked om det finns resurser för att utbilda besättning och räddningspersonal innan Flygvapnets Superpuma lämnar F 4 och Frösön.

Risken är mot den här bakgrunden stor för att fjällräddningen kommer att försämras när Östersundsgarnisonen avvecklas. För att upprätthålla en hög kvalitet på fjällräddningen även fortsättningsvis krävs därför extra insatser för att kompensera för bortfallet av Superpuman.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att hindra att fjällräddningen i Jämtlands- och Härjedalsfjällen försämras när Östersunds garnison läggs ned?