den 2 mars

Interpellation 2004/05:436 av Henrik von Sydow (m) till statsrådet Sven-Erik Österberg om politisering av statliga tjänstemän

I få demokratiska länder har ett och samma parti kontrollerat statsapparaten under lika lång tid som det socialdemokratiska arbetarpartiet har haft makten i Sverige. Det långa maktinnehavet sätter naturligtvis sin prägel på den statliga och den kommunala förvaltningen. Vi vet att det parti som har den politiska kontrollen också har ett ytterst omfattande inflytande över tillsättningen av de högre tjänsterna i statsförvaltningen.

Just givet socialdemokratins omfattande maktinnehav i Sverige finns det än större skäl för regering och riksdag att tydliggöra den politiska maktens gränser i förhållande till samhället i övrigt. Det gäller gränser till massmedier, näringsliv, frivilligorganisationer, men också till själva statsförvaltningen. I enlighet med den svenska förvaltningstraditionen ska våra statliga myndigheter vara politiskt oberoende. De senaste åren har det riktats en ökande kritik i riksdagen mot att alltfler statliga myndigheter driver politisk opinionsbildning med skattebetalarnas medel. Frågan om att stävja och sätta gränser för de statliga myndigheternas politiska opinionsbildning har debatterats i riksdagen, till exempel debatten avseende interpellation 2003/04:81.

Det finns skäl att öka uppmärksamheten på formerna för den opinionsbildning som bedrivs av statliga myndigheter och dess tjänstemän. På Dagens Nyheters debattsida den 15 februari i år skrev 29 undertecknare en artikel med rubriken Folkpartiet driver en rasistisk politik. I artikeln anklagas Folkpartiet för att "reproducera en rasistisk tankestruktur" och för att vilja skapa ett välfärdssystem som särskiljer invandrare från infödda svenskar. Oavsett vad man anser om Folkpartiets förslag för att få fler i arbete eller vad man tycker om den förda integrationspolitiken är det många som reagerar över den ton debattörerna för sig med och de adjektiv som tillskrivs Folkpartiet. Inlägget kan knappast ens med den bästa vilja betraktas som sakligt debattinlägg utan ligger närmare ett försök att med gälla röster svartmåla ett av oppositionspartiernas integrationspolitik.

Därför är det särskilt bekymmersamt att fem av de undertecknade i uppropet mot Folkpartiet signerar artikeln i egenskap av tjänstemän vid statliga myndigheter: en tjänsteman vid Integrationsverket och fyra tjänstemän vid Arbetslivsinstitutet.

Det är förstås angeläget att varken statsråd eller riksdagsledamöter sätter munkavle på statsanställda tjänstemän @ tvärtom behövs många fler röster i samhällsdebatten. Samtidigt är det anmärkningsvärt att statsanställda tjänstemän i just den egenskapen skriver debattartiklar som i gällt tonläge anklagar ett av oppositionspartierna för att "reproducera en rasistisk tankestruktur".

Det finns skäl att påminna om att de statliga myndigheterna och dess tjänstemän inte tjänar ett enskilt politiskt parti och inte heller är satta att motverka något sådant. Tvärtom verkar de statliga myndigheterna och dess tjänstemän på hela svenska folkets uppdrag. I detta vilar sannolikt en avgörande del av svenska folkets förtroende för våra myndigheter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stävja att statliga myndigheter driver politisk opinionsbildning?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stävja att anställda vid statliga myndigheter i egenskap av tjänstemän driver politisk opinionsbildning?