den 1 mars

Interpellation 2004/05:432 av Anders G Högmark (m) till justitieminister Thomas Bodström om Polishögskolan i Växjö

Enligt rikspolischefen diskuteras just nu en eventuell nedläggning av Polishögskolan i Växjö. Orsaken är att man om några år kommer att ha utbildat det antal poliser som justitieministern och regeringen har bestämt att Sverige ska ha.

Socialdemokraternas strategi för polisen har länge präglats av kortsiktighet. Man stängde ned polisutbildningen under 90-talet, för att sedan öppna och öka antagningen när medborgarnas upprördhet över brottsligheten blev en politisk belastning. Trots detta råder en skriande brist på poliser när människor behöver hjälp. Nu talar man alltså igen om att minska utbildningen. Regeringen har inget lärt av sina misstag.

I takt med att nya poliser utbildas går gamla i pension. Poliser lämnar också yrket för att arbeta med annat. Det har dessutom framkommit att ett stort antal poliser riskerar förtidspension enkom för att nya poliser ska kunna anställas. Detta kommer ytterligare att urholka nettotillskottet av poliser, samt innebära förlust av såväl arbetskraft som kompetens. Det måste finnas en fortsatt beredskap för att försörja Sverige med poliser även efter 2008. Brottsligheten kommer sannolikt inte att minska @ då kan man inte minska på poliserna.

Polishögskolan i Växjö är en bra bas för att rekrytera nya poliser till södra Sverige; det är en nog så viktig fråga i sammanhanget. Flera polishögskolor, utplacerade på olika ställen i landet, borgar för mångfald och lokal förankring. Utan detta minskar förtroendet för polisen.

Polishögskolan i Växjö är relativt nystartad och håller på att bygga upp kompetens, med hittills goda resultat. Att ens diskutera en nedläggning i detta skede är att underkänna det arbete som läggs ned på polishögskolan och att riskera att kompetens och erfarenhet går förlorad.

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att säkra att polisutbildningen även fortsättningsvis kommer att bedrivas i Växjö?